Vučić: Srbija jeste pred bankrotom

Gostujući na TV Prva, Vučić je najavio da će mere za ekonomski oporavak biti teške, a ne populističke.

"Kapitalizam znači da nije posao države da nalazi posao, nego da to ne onemogući onom ko može da nađe posao. Nećemo nikome ništa da mažemo na hleb, to je stvar svakoga pojedinačno, a naše je da ne ukidamo mogućnost da hleb i džem dohvate na polici", rekao je Vučić.

Fratni Vučićev savetnik
Vučić je izjavio i da će jedan od njegovih savetnika biti Franko Fratini, bivši italijanski šef diplomatije.

On je rekao da u Srbiji ne postoji odgovornost prema zemlji, državi i narodu.

"Ne, postoji samo 'da ne radim ništa i ne diraj mi u stečena prava'", rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je za veoma kratko vreme napravljeno nekoliko dobrih aranžmana i da su dogovorene nove velike strane investicije, koji će dati rezultat, a prvi vidljiv, rekao je, biće promotivni let "Er Srbije" za Abu Dabi 26. oktobra.

"Biće možda bolji enterijer i usluga nego u Lufthansi. Kritikuju aranžman sa 'Etihadom' koji nam čini, a 'Er Srbija' postaje najjača kompanija u regionu i uzeće poslove i drugim moćnim kompanijama, među njima i nemačkim", rekao je Vučić.

Ne mogu se velike firme dovesti za 15 dana

Vučić je, odgovarajući na opasku voditelja emisije "Stav Srbije" da se govori o utisku da se samo priča, a da nema rezultata, rekao da se ne mogu velike firme dovesti za 15 dana, da se radi najbolje što se može i što je moguće pa je tako sa "Etihadom" posao završen za 10 meseci.

On je podsetio da je "Jat" godinama građane koštao 40 do 50 milona evra godišnje, a da će to sada biti profitabilna firma i lider u regionu.

Vučić je ukazao i na dva velika posla sa "Mubadalom", prvo izgradnju istraživačkog centra, a zatim i fabrike čipova, kao i fabrike avio delova koje će snabdevati "Erbas" i "Boing", ističući da bi realizacija samo jednog od ta dva projekta bila velika stvar za Srbiju.

Prema njegovim rečima, ti poslovi kao i dolazak "Boša" koji je okarakterisao kao najmoćniju nemačku firmu i "Mercedesa", jesu snažna poruka da možemo napraviti velike rezultate.

Prvi potpredsednik je podsetio i da stižu prvih 100 miliona evra od investitora iz UAE za navodnjavanje sa niskom kamatom a na rok od 25 godina.

Problem je, rekao je Vučić, što Srbija nema projekte koje može da ponudi.

Od penzinera nema više šta da se uzme

Vučić je rekao i da da penzije neće biti smanjivane, jer od penzionera nema šta više da se uzme, te da će se penzije obračunavati kao i do sada.

On je rekao da je zemlja upropašćena neodgovornim ponašanjem bivših vlasti i da je sada pred Srbijom neizbežno - mere usmerene na to da se za dva do dva i po odsto smanje fiskalni deficit.

Stoga razgovaramo i o solidarnom porezu, i o ukidanju bonusa u MUP-u i Ministarstvu odbrane i smanjenju plata u javnom sektoru.

"Strašno sam ljut na tadašnje političko rukovodstvo što potrebne mere nisu preduzete još pre pet godina", rekao je Vučić.

On je rekao da je javni dug prethodna vlast za samo četiri godine uvećala sa 40 na 60 odsto BDP-a.

"Javni dug je rastao geometrijskom progresijom i taj rast se, planiranim merama, može zaustaviti 2016. godine", procenio je vicepremijer.

On je, osvrćući se na predloge Međunarodnog monetarnog fonda, rekao da će neki biti prihvaćeni, da će se napraviti aranžman sa MMF-om, da će nam pasti kreditni rejting, ali da posle toga više neće.

Govoreći o platama u javnom sektoru Vučić je naveo primer pomoćnika ministra čija je osnovna plata 120.000 dinara, i veća je od ministrarske zarade, ali koji na kraju meseca dobije ukupno oko 200.000 dinara.

"Tih 80.000 je problem", ukazao je Vučić i dodao da su to službena putovanja, dnevnice...

Milioni bačeni bespotrebno

Kako je rekao, sada je osam puta manje službenih putovanja, i da je morao da "viče na vladi", jer su milioni bačeni bespotrebno, pošto od nekih putovanja nije bilo nikakvih rezultata.

Prvi potpredsednik je rekao da privatni sektor radi i ne može da dobije platu ili je niža nego u javnom sektoru koji izdržava, a to neko mora da vrati u nerealne tokove.

Prema njegovim rečima, dve milijarde evra su uzete kada je preuzeta vlada kako bi se isplatile penzije i podvukao da je to urađeno zato što je bio takav fiskalni deficit i dramatično povećanje udela javnog duga u BDP-u.

"To su stvari koje ne možemo da rešimo do 2015, 2016.To ne može niko da reši. Recite mi tog genija koji to može da reši. Đilas? Tako kako je rešavao problem javnih preduzeća u Beogradu? Pa 'zakukaće' cela Srbija kada za mesec dana budu poznati bilansi javnih preduzeća u Beogradu",
rekao je Vučić.

B92

Pogledajte još