Ešton očekuje dogovor Beograda i Prištine

Kako tvrde evropski diplomatski izvori, Ketrin Ešton je srpskog premijera Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pozvala u Brisel da bi se sprečio bilo kakav zastoj u pripremi izbora i obezbedi učešće što većeg broja kosovskih Srba.

O pitanju poseta srpskih zvaničnika je, kako se smatra, trebalo da se dve strane prethodno podrobno dogovore, uključujući nameru srpskog premijera Dačića da poseti Štrpce.

Na opasku da su neki ministri vlasti u Prištini bez ikakvih smetnji posećivali Beograd i da srpski premijer smatra da zabrana njegovog dolaska na Kosovo predstavlja direktno ometanje sporazuma dve strane o normalizaciji odnosa, evropske diplomate kažu da se misli da je poseta Dačića ipak nešto što bi došlo u potpuno drugom, izbornim okolnostima.

Upravo zato je trebalo sve učiniti da se takva poseta prethodno dobro razmotri i pripremi.

Dva strane su u Brisel pozvane da se utvrdi činjeničko stanje, s obzirom i na neke oprečne izjave zvaničnika u Prištini, kao i da se potvrdi obostrana politička volja da se normalizacija i pripreme za izbore nastave, dodali su ovi izvori.

Dačić je upozorio da zabrane njegove posete jednoj kosovskoj opštini predstavlja direktnu opstrukciju Briselskog sporazuma i poručio da, ako EU ovu situaciju smatra normalnom, on "nema interesa da više učestvuje u dijalogu s Prištinom".

On je primetio da su se najviši evropski zvaničnici hitno oglasili povodom nekih zabrana nedavno donetih u Srbiji, a da se povodom ovoga još niko nije oglasio.

Dačić je naglasio da je Srbija za mir i dijalog, ali da niko ne može da je ponižava i podvukao da interes Srbije jeste da se ovaj pregovarački proces nastavi.

Srpski ministar Aleksandar Vulin je izjavio da bez aktivnog učešća Beograda neće biti aktivnog učešća Srba na izborima na Kosovu.

Izvor: Beta

Pogledajte još