Zašto su mačke dobre za dečije odrastanje

1. Igra

Odgovorno ne znači nužno i dosadno. Dete može mnogo da nauči iz igre sa mačkom koje vaša ljubimica jača lovačke instinkte koje su joj nužni za preživljavanje u divljini. Dete će se učiti igri i strpljenju, mentalno i fizički profitirati i razvijati u odgovornog i brižnog mladog čoveka.

2. Čistoća i urednost

Mačka je vrlo pedantna kada je u pitanju njena higijena, zbog čega joj ne treba redovno kupanje kao kod pasa. Većina njih pola svog budnog vremena koristi upravo za čišćenje. Iako ne želite da vaše dete provodi toliko vremena u kupatilu, mačka će mu pokazati koliko su važne higijena i čistoća.

3. Globalna odgovornost

Odgovorni vlasnici mačaka trebalo bi, ako ne nameravaju da ih koriste za uzgoj, sterilisati ili kastrirati svoje mačke. Milion mačaka luta svetom i neretko završe eutanazirane, a samo odgovorni vlasnici mogu uticati na te brojke. Mačke se smatraju i jednim od uzročnika opadajućeg broja populacije ptica pa pazite da mačke držite unutra jer one, kao lovci, ne prepoznaju razliku između miša i ugrožene ptice.

(old_image)

4. Povezivanje i empatija

Mačke su otporna i dugovečna bića, većina živi od 14 do 20 godina. Kada kući dovedete mače, dete će imati prijatelja tokom većeg dela odrastanja, što će ga naučiti važnim lekcijama o odnosima i posedovanju ljubimca. Deca koja odrastaju uz ljubimce imaju više empatije prema svim bićima.

5. Organizacija vremena

Mačke ne znaju na sat, ali znaju raspored. Po prirodi noćne životinje, jedu, spavaju i igraju se u isto vreme svakog dana. Lako se prilagođavaju ritmu porodice. Objasnite detetu pozitivan učinak koji rutina ima za mačke pa ga zadužite za neki zadatak vezan za ljubimicu, kako bi dobilo neku odgovornost.

Izvor: B92

Pogledajte još