Stiže još stranaca: Fratini novi Vučićev savetnik

Franko Fratini je i kandidat za generalnog sekretara NATO.

"Ja sam spreman da učim i od Fratinija i od Guzenbauera i od Stros Kana", rekao je Vučić.

Vučić se, gostujući u emisiji Stav Srbije TV Prva, najviše osvrnuo na nove ekonomske mere i program Vlade.

Upitan da li u vezi sa tim ima sporova sa liderom SPS i premijerom Srbije Ivicom Dačićem, Vučić kaže: "Da mi mislimo isto o svemu, mi bismo bili u istim političkim strankama, ali nema sukoba sa gospodinom Dačićem".

"Imali smo nekoliko dugih sastanaka, on (Dačić) prihvata neke mere koje misli da možemo da izguramo", dodao je Vučić. Pstoje različite ideje, ali obojica odlično znamo u kakvom je stanju država, kaže vicepremijer.

Govoreći o izborima u Beogradu, rekao je da se naprednjaci naprednjaci ne libe njih.

"Mislim da ćete svi bili užasnuti kad budete videli rezultate vladavine u Beogradu narednih dana“, rekao je Vučić.

Na konstataciju da su se u javnosti pojavile spekulacije da SPS-u, ali ni Zapadu i Rusiji ne odgovara da bude novih republičkih izbora u Srbiji, Vučić je rekao da "odluku o tome donosimo isključivo mi, a ne ambasadori bilo koje druge zemlje".

"Nadam se da nećemo imati republičke izbore, je l mislite da bi neko ulazio u ove mere‚ zbog kojih niko nije zadovoljan, da želimo izbore", rekao je lider SNS.

Komentarišući Dačićevu izjavu da mu još nije zaboravio to što svojevremeno nije ispunio njihov dogovor o formiranju beogradske vlasti, Vučić je rekao da je to tačno, mada je Dačićev postupak bio razumljiv u tadašnjim okolnostima:

"Nije držao reč. Rekao je da je za to kriv Đilas, zato što su Đilas i Tadić rekli da neće biti vlade, niti bilo čega, ako se to ne promeni. I to je tačno. Ali je, takođe, tačno da ja nisam imao sporazum sa Đilasom, nego sa Dačićem", rekao je Vučić.

Komentarišući zabranu Prajda, rekao je da nisu želeli da slika nereda sa beogradskih ulica bude poslata u svet, i da je na sastanku Biroa za koordinaciju rada bezbednosnih službi bilo različitih stavova, ali da smatra da je donesena najbolja odluka u tom trenutku.

"Imamo Ustavnu obavezu da garantujemo slobodu mirnog okupljanja, ali naša procena je bila da je vrednije da sačuvano sve glave i Beograd od razbijanja, kao i da ne šaljemo sliku nereda sa ulica u svet", kazao je Vučić.

Vučić je izjavio da se slaže sa šefom delegacije EU Majklom Devenportom da bi trebalo da počnu suđenja za korupciju, ali je ukazao da on ne može da poziva sudije i traži suđenja.

Devenport je za Politiku rekao da osumnjičeni za korupciju treba da budu na sudu, a ne na naslovnim stranama novina.

Vučić je rekao da bi mu mediji, kada bi pozvao nekog sudiju, zamerili da vrši pritisak na sud.

Na opasku voditelja emisije Stav Srbije na tv Prva da je to potpuno prirodno, odgovorio: "Izvinite, šta mi onda zamerate, a šta mi onda bilo ko zamera" .

Vučić je rekao i da "ti geniji koji svi kažu da su nevini i da jedva čekaju početak suđenja, od tih najvećih tajkuna do tih ministara, protiv kojih su podignute optužnice, kad dođu na televiziju i novine kažu da su nevini i da je optužnica politička".

Međutim, nastavio je Vučić, onda neće da se pojave pred sudom nego traže bezbroj formalnih razloga da to odlože više meseci "ne bi li se dočekao pad tiranina Vučića jer je Vučić za sve kriv njima".

On je naveo da se radi o ljudima koji bi "da se vrate" i ponovo o svemu odlučuju u Srbiji.

Šef delegacije Evropske misije u Srbiji Majkl Devenport istakao je u izjavi za današnju Politiku odlučnost vlade da se obračuna sa korupcijom koja se, kako je rekao, tome suprotstavlja na sistematičan i pravi način.

Međutim, rekao je Devenport, za uspešnu borbu protiv korupcije neohodno je da se ti slučajevi nađu i pred sudijama i tužiocima a ne samo na naslovim stranama novina.

Vučić je izjavio danas i da "nema nikakve veze s tabloidima" i optužio Demokratsku stranku da je kontrolisala sve medije dok je bila na vlasti.

"Kakve ja veze imam s tabloidima? Da li ja uredjujem novine? Neću da ih uredjujem. Da li ja stojim iza napada na porodicu predsednika Demokratske stranke Dragana Djilasa? Sve najgore mislim o DS-u, ali sam užasnut i ogorčen napadima na Djilasovu porodicu, jer to neko kao da hoće da kaže da iza toga stojim ja. Grozim se toga i to je nedopustivo", rekao je lider naprednjaka.

On je, ne pominjući Đilasa, rekao da je predsednik "jedne političke stranke" učestvovao u vlasništvu lista Press i da je "isti dvojac imao gotovo apsolutni uticaj na jedan strani medij", ali nije precizirao o kome je reč.

"Na koji medij nisu imali uticaj", upitao je Vučić.

Vučić se saglasio da je državu razaralo 28 dana neprekidnog objavljivanja optužbi i svadja u policiji.

"Čak sam se usudio i da onima koji su u tome učestvovali kažem da sačekaju, jer država preduzima mere, a ovo razara državu. Nisu me poslušali", rekao je Vučić.

On je naveo da je iz tabloida video i istinite stvari. "Ukazivali su i meni na odredjene greške i ja sam iz toga učio", rekao je Vučić.

Izvor: b92

Pogledajte još