Italija: Izvučena još 32 tela žrtava brodoloma

Italijanski zvaničnici su rekli da broj žrtava sada iznosi 143, mada ronioci nastavljaju potragu za telima utopljenika posle prevrtanja broda sa oko 500 izbeglica, na nešto malo više od kilometar od kopna.

Policija je saopštila da će se potraga za nestalima nastaviti dok god more bude mirno i bude svetla, preneo je AP. Akcija izvlačenja tela iz mora obustavljena je u petak, dan posle nesreće, zbog uzburkanog mora u blizini Lampeduze.

Italijanska ministarka za integraciju Čečile Kjenge, koja bi tokom dana trebalo da stigne na Lampeduzu, rekla je za dnevnik "Korijere dela sera" da sadašnji kapaciteti za izbeglice u Italiji od 8.000 mesta moraju da budu povećani.

"Planiramo da povećamo broj ležajeva u prihvatnim centrima najpre na 16.000, a onda i 24.000", rekla je ona i najavila reformu zakona o imigraciji koji, prema njenim rečima, mora da se promeni jer je priliv migranata drastično porastao, a "(italijanski) zakon o imigraciji ne sme da kažnjava".

Italijanski premijer Enriko Leta je, u međuvremenu, izjavio da će predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso posetiti ostrvo u sredu i okrivio Libiju zbog sve većeg priliva potencijalnih azilata u Italiju, navodi AFP.

"Libija odakle je krenuo brod koji je doživeo brodolom, treba da usvoji strožije mere za zaustavljanje brodova s migrantima u isplovljavanju s njihove obale", rekao je Leta i dodao da se problem Italije "danas zove Libija".

Izvor: novosti.rs

Pogledajte još