Bestseler u najavi: Nove ispovesti Kristijane F. sa stanice Zoo

Knjiga pod naslovom "Kristijana F: Moj drugi život", koja će biti predstavljena na predstojećem Sajmu knjiga u Frankfurtu, govori o godinama koje su usledile nakon perioda lutanja oko železničke stanice u blizini berlinskog zoološkog vrta.

"Malo je onih koji su verovali da ću doživeti 51. godinu. Mnogi su mi govorili: ako nastaviš ovako, nećeš doživeti 40.", kaže Kristijana u video snimku postavljenom na internet sajtu na kojem se promoviše njena autobiografija.

Kristijana je odrasla u siromašnoj četvrti zapadnog Berlina. Trpela je nasilje oca koji ju je zlostavljao. Nakon razvoda roditelja, počela je da se druži s društvom koje se okupljalo oko železničke stanice pored zoološkog vrta. Sa 12. godina je konzumirala marihuanu, a sa 13. je već bila navučena na heroin. Počela je i da se prostituiše kako bi plaćala drogu.

Godine 1978, susret sa dvoje novinara "Šterna" bio je presudan. Početni intervju pretvorio se u seriju razgovora koji su trajali nekoliko meseci i koji su doveli do objavljivanja knjige koja je šokirala tadašanju nemačku javnost.

Njena priča je skrenula pažnju na svet za koji većina ljudi nije znala da postoji ili ga je ignorisala. Sa svojom modernom frizurom, ljubavi prema muzici Dejvida Bouvija i naivnošću, Kristijana je uspela da osvoji simpatije čitalaca ne samo u Nemačkoj već i širom sveta.

Tri godine kasnije knjiga "Mi deca sa stanice Zoo" dobija i svoju filmsku verziju, sa muzikom koju potpisuje upravo Bouvi.

Svoju novu knjigu, koju je napisala uz pomoć novinarke Sonje Vuković, govori o godinama koje je provela u Grčkoj i Holandiji, rodjenju svog sina Filipa 1996, koji joj je socijalna služba oduzela, o odvikavanju od droge i ponovnom posrtanju.

Kristijana je već 20 godina na metadonu i boluje od hepatitisa C. Uprkos brojnim ožiljcima koji joj je život naneo, njeno lice je uspelo da zadrži deo nekadašnje svežine. Prošlog meseca, našla se na naslovnici "Šterna", sa istim konjskim repom i prodornim pogledom kao i pre 16 godina.

Izvor: b92

Pogledajte još