Na Oktoberfestu popijeno 6.7 miliona litara piva

Iz organizacije ovog festivala saopštili su da su zadovoljni bilansom, a statistika kaže da je osim piva, volova na ražnju, belih i bavarskih kobasica i drugih đakonija u kojima su uživali gosti iz celog sveta, bilo i pijanih i povređenih, a 7.551 gost zatražio je lekarsku pomoć, uglavnom zbog pijanstva.

Onih koji su preterali sa alkoholom, međutim, bilo je čak 20 odsto manje nego lane, pokazuje statistika, a iz Crvenog krsta kažu da bi se čak moglo reći - mirni Oktoberfest.

Osim lekara i policajci su sve ove dane radili - tako da je na ovom, 180. Oktoberfestu, policija intervenisala 2.031 put, tačno kao i prošle godine.

"Puno posla, ali jedan normalan Oktoberfest", rekao je portparol minhenske policije Volfgang Venger na kraju ove zabave.

Ovogodišnji festival je otvoren 21. septembra, a čast da otvori prvo bure piva i time označi početak pripala je već decenijama gradonačelniku Minhena, socijaldemokrati Kristijanu Udeu, koji je, sa dva udarca, otvorio bure i to, poslednji put, pošto se više neće kandidovati za gradonačlenika.

Oktoberfest, zaštitni znak Bavarske, održava se skoro dva veka, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonaslednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. godine. Zato se i poljana, gde se održava festival, naziva "Terezina llivada".

U početku je bilo planirano da zabava u znak sećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, ali se potom to produžilo na dve nedelje. Počinje uvek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vreme održavanja Oktoberfesta za narednih desetak godina.

Kao i ranije-muzika i alkohol-deo su ove zabave, a kada je reč o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se, uglavnom, popije onoliko miliona litara piva koliko ima i posetilaca. Ima puno gostiju koji ne piju pivo, ali zato oni gosti koji vole pivo "ispeglaju" bilans popijenih krigli.

Izvor: b92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.