Dačić i Tači danas na radnoj večeri kod Ešton

Ešton je sazvala sastanak s dvojicom lidera nakon što su se odnosi Beograda i Prištine naglo zaoštrili posle odluke kosovskih vlasti da zabrane funkcionerima iz Srbije, uključujući i Dačića, posete Kosovu tokom trajanja predizborne kampanje za lokalne izbore koji treba da se održe 3. novembra.

Dačić je najavio da će se u slučaju da ova zabrana ostane na snazi, povući iz dijaloga Beograda i Prištine, dok kosovske vlasti poručuju da je njihova odluka neopoziva.

Premijer je na sinoćnjem skupu u Vrbasu rekao da je zabrana "neviđeni skandal" i dodao da je i pre toga, kad je dobio informacije da se tako nešto može dogoditi, upozorio ambasadore kvinte (SAD, Francuske, Velike Britanije, Italije i Nemačke) i EU kakve posledice to može da izazove.

"Između ostalog, da potpuno obesmisli dalji dijalog i moje lično učesće u njemu, jer ako ja kao potpisnik briselskog sporazuma ne mogu da odem na Kosovo i agitujem za izbore koji su raspisani po prištinskim zakonima, onda se postavlja pitanje kakva je svrha takve odluke i onda je to čista opstrukcija briselskog sporazuma", rekao je on.

Premijer je, međutim, istakao da je Srbiji u interesu da se proces normalizacije nastavi i da veruje da će pritisak Brisela na Prištinu dati rezultate.

"Ja jesam optimista u smislu da sama činjenica da je sastanak sazvan pokazuje da svi shvataju kolika je težina problema u ovom trenutku, ali ako ta odluka bude nepromenjena s njihove strane, što se mene tiče, moje učešće je završeno"
, rekao je Dačić novinarima u Vrbasu.

Sa druge strane, Tači je prošle nedelje poručio da je zabrana dolaska Dačiću "autonomna odluka u okviru ustavnih i zakonskih ovlašćenja" prištinske vlade, dok je njegov zamenik Hajredin Kuči izjavio da se "posete koje imaju politički ili partijski karakter neće dozvoljavati".

Zvaničnici EU dosad su pažljivo izbegavali da javno komentarišu ovaj spor, mada je izvesno da se iza scene vode intenzivne konsultacije.


Blic

Pogledajte još