Vlada danas obelodanjuje set ekonomskih mera

Ministar finansija Lazar Krstić, koji će danas sa ministrom privrede Sašom Radulovićem saopštiti vladin paket ekonomskih mera, rekao je juče da je potrebno učiniti napredak u pet oblasti da bi se podstakao zdrav rast privrede: naplata poreza i akciza, reforma javnog sektora, rešavanja problema javnih preduzeća u restrukturiranju, zaustavljanja rasta javnog duga i kreiranja novog poslovnog ambijenta.

Krstić je objasnio da će javni dug morati da raste do trenutka kada će biti na održivom nivou, dodajući da će za postepeno smanjivanje javnog duga biti potrebno tri do četiri godine.

Šta će obuhvatiti nove mere
- Smanjenje plata u javnom sektoru (ušteda oko 200 miliona evra)
- Penzije (zasad se ne najavljuje zamrzavanje ili smanjivanje)
- Uštede u MUP i Vojsci (uštede moguće smanjenjem bonusa)
- Uvođenje "solidarnog poreza" na plate veće od 50.000 dinara (neizvesno)
- Izmene zakona o radu (da zaposleni lakše dobijaju otkaz)
- Smanjenje poreza na radničke plate (najavio ministar privrede Saša Radulović)

Prema njegovim rečima, ekonomski problemi u Srbiji će se rešavati sistematično i sistemski, “a ne preko kolena” i svi će morati da ponesu teret ukoliko žele da najavljene mere daju efekte.

I pre nego što su ministri u Vladi najavili da spremaju reforme koje se nikome neće svideti, stanovnici Srbije su mogli naslutiti da će im posle 1. januara biti još teže.

Od Nove godine čeka nas skuplja struja, grejanje i gas, mada u ovom trenutku nije poznato za koliko će energenti poskupeti.

Osim viših cena hrane, do kraja naredne godine, svi građani će svoje bespravno sagrađene objekte morati da upišu u katastar nepokretnosti, što će ih koštati oko 100 evra. Legalizacija će biti mnogo skuplja i obavezna samo za objekte namenjene prodaji.

U sklopu novih mera, međutim, Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, juče je najavio smanjenje plata u javnom sektoru. To bi, prema njegovim rečima, trebalo da smanji deficit za 200 do 230 miliona evra, ali će suštinski i ta mera dodatno stanjiti džepove građana u 2014. godini.


Blic

Pogledajte još