Stevo Karapandža: Najpoznatiji kuvar bivše Juge

0

Gde danas živi najpoznatiji kuvar bivše Jugoslavije? Kako izgleda kad sa 40 godina počinješ novi život? Kako mu je Vava predvidela da će raditi na vodi?

Stevo Karapandža rođen je 1947. godine. Bio je poznati kuvar na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Sa Ivom Serdarem, a kasnije Oliverom Mlakarem, vodio je veoma popularan kuliransrki šou “Male tajne velikih majstora kuhinje” u produkciji TV Zagreba od 1974. godine do početka devedesetih.

Poznati kuvar i TV lice, čovek koji je 20 godina vodio Tv emisiju o kuvanju, danas živi u Švajcarskoj.

Usavršavao se u Londonu i Parizu, njegove špagete jeo je i Frenk Sinatra. Danas u restoranu u okolini Ciriha ima goste različitog džepa, i veruje da su mu tradicija, preciznost, dostupnost namirnica i standard obezbedili mesto u fabuloznom Mišlenovom vodiču za uživaoce hrane.

Oko 20 kilometara od Ciriha nalazi se restoran Sunce koji vodi sa suprugom Renatom, a o njegovom kulinarskom umeću svedoče brojni tekstovi u švajcarskim novinama.

S nepune 24 godine postao je šef kuhinje Esplanade, sa sto ljudi, pekarom, ogromnom poslastičarnicom, banketnom kuhinjom, 12 banket-sala… Imao je vremena i da gotovo 20 godina „izdaje“ male tajne velikih kuvara, kao pionir TV kulinarstva, promoter vegete, najšvercovanijeg proizvoda SFRJ. Radio je to sa glumcem Ivom Serdarom, sprijateljili su se do smrti, a kad je Serdar iznenada umro, zamenio ga je Oliver Mlakar. Četvrtkom uveče i deca su, širom Juge, volela, uz pesmu Arsena Dedića, skupljene prste Karapandže i rečenicu: Da popravimo ovo jelo vegetom. Oreol ovog majstora ostao je nepomračen do danas.

Bio je poznato TV lice koje istovremeno daje recept direktno u kameru, priprema, ali i vodi emisiju uz odgovor zašto se i danas za odlične kuvare kaže – isti si Karapandža.

Stevo Karapandža štampao je 1982. godine kuvar istog naslova i prodao ga u 300.000 primeraka! Bio je to i priručnik o serviranju, izboru menija za razne prilike, rečju gastrokultura. Taj kuvar s istim naslovom pisao je uvažavajući novu realnost: nove sastojke i začine, manje vremena za kuhinju, veću radoznalost ljudi za ono što se jede po svetu.

D.A.R.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.