Stevo Karapandža: Najpoznatiji kuvar bivše Juge

Stevo Karapandža rođen je 1947. godine. Bio je poznati kuvar na teritoriji cele bivše Jugoslavije. Sa Ivom Serdarem, a kasnije Oliverom Mlakarem, vodio je veoma popularan kuliransrki šou "Male tajne velikih majstora kuhinje" u produkciji TV Zagreba od 1974. godine do početka devedesetih.

Poznati kuvar i TV lice, čovek koji je 20 godina vodio Tv emisiju o kuvanju, danas živi u Švajcarskoj.

Usavršavao se u Londonu i Parizu, njegove špagete jeo je i Frenk Sinatra. Danas u restoranu u okolini Ciriha ima goste različitog džepa, i veruje da su mu tradicija, preciznost, dostupnost namirnica i standard obezbedili mesto u fabuloznom Mišlenovom vodiču za uživaoce hrane.

Oko 20 kilometara od Ciriha nalazi se restoran Sunce koji vodi sa suprugom Renatom, a o njegovom kulinarskom umeću svedoče brojni tekstovi u švajcarskim novinama.

S nepune 24 godine postao je šef kuhinje Esplanade, sa sto ljudi, pekarom, ogromnom poslastičarnicom, banketnom kuhinjom, 12 banket-sala... Imao je vremena i da gotovo 20 godina „izdaje“ male tajne velikih kuvara, kao pionir TV kulinarstva, promoter vegete, najšvercovanijeg proizvoda SFRJ. Radio je to sa glumcem Ivom Serdarom, sprijateljili su se do smrti, a kad je Serdar iznenada umro, zamenio ga je Oliver Mlakar. Četvrtkom uveče i deca su, širom Juge, volela, uz pesmu Arsena Dedića, skupljene prste Karapandže i rečenicu: Da popravimo ovo jelo vegetom. Oreol ovog majstora ostao je nepomračen do danas.

Bio je poznato TV lice koje istovremeno daje recept direktno u kameru, priprema, ali i vodi emisiju uz odgovor zašto se i danas za odlične kuvare kaže - isti si Karapandža.

Stevo Karapandža štampao je 1982. godine kuvar istog naslova i prodao ga u 300.000 primeraka! Bio je to i priručnik o serviranju, izboru menija za razne prilike, rečju gastrokultura. Taj kuvar s istim naslovom pisao je uvažavajući novu realnost: nove sastojke i začine, manje vremena za kuhinju, veću radoznalost ljudi za ono što se jede po svetu.

D.A.R.

Pogledajte još