Festival "Splitski đir u Savamali" od 16. do 20. oktobra: Ukusi, boje i muzika Splita

0

Festival posvećen savremenoj splitskoj kulturi – „Splitski đir u Savamali“ održava se od 16. do 20. oktobra u prostoru Mikser House-a. Posetioci će tokom pet festivalskih dana biti u prilici da isprobaju autentičnu dalmatinsku kuhinju, učestvuju u kulinarskim radionicama i da upoznaju kulturnu scenu Splita kroz izložbe, performanse, filmske projekcije i predavanja i diskusije.

U muzičkom programu festivala, ističu se koncerti dva izuzetna hip-hop sastava – TBF i „Dječaci”, kao i nastup sastava „Libar”, jednog od najoriginalnijih pojava na regionalnoj muzičkoj sceni.

Festival „Splitski đir u Savamali” je rezultat dugogodišnjeg parterstva između splitske organizacije ”Super dan“, koja vodi inovativni „Figa Food bar“ i beogradskog „Miksera“, i za cilj ima razmenu između dve dinamične kulturne scene – Beograda i Splita.

U gastronomskom delu programa posetioce očekuju najbolji kuvari iz Dalmacije koji će demonstrirati svoje kulinarske veštine i držati časove kuvanja. Svi zainteresovani za učešće u radionicama se mogu prijaviti putem e-mail-a: office@mikser.rs. Za poseban dnevni splitski meni tokom pet dana biće zadužen kulinarski tandem Linda i Toni Vladislavić iz „Figa Food bara” sa gostuju’im kuvarima, dok će posetioce kroz bogat svet dalmatinskih vina voditi vrhunski somelijei Bojan Gajić i Nikola Franić.

Tokom svih pet dana festivala Beograđani će moći da pogledaju izložbu fotografija „Splitske ljepotice“, legendarnog fotografa Feđe Klarića. Feđa je zabeležio modne kreacije na ulicama Splita i pretočio ih u fotografije, koje danas predstavljaju svojevrsno sentimentalno putovanje u godine s kraja dvadesetog veka. Kako izgleda danas život na ulicama Splita, saznaćemo iz fotografija Denisa Bobana, veslača i jugoslovenskog olimpijca.

Svakog dana od 18 časova će se odvijati razgovori – „Ćakule u šest“, koje će obrađivati različite zanimljive teme: Najpoznatiji Splićani u Beogradu, Susret splitske i beogradske dizajn scene, Splitski i beogradski „Ponos“ – upoređvanje iskustva, Novi splitski film i savremena beogradska filmografija.

Termin od 19 časova na galeriji Mikser House-a je rezervisan za filmske projekcije, a biće prikazani filmovi: „Pride“ o splitskoj Paradi ponosa, „Mrak“ i „Predstava“ reditelja Dana Okija, dok će svakog dana od 20 časova posetioci moći da se upoznaju sa savremenom splitskom dizajn scenom i njenim predstavnicima: Bag, Arterija, Lili Poljak, i dr.

Za autentičan splitski zvuk će se pobrinuti dva sjajna, i regionanoj publici dobro poznata, hip-hop sastava: „Dječaci“, koji nastupaju 18. oktobra i TBF, koji će koncert održati dan kasnije, dok će prva dva dana muzički ugođaj upotpuniti jedna od najoriginalnijih pojava na regionalnoj muzičkoj sceni – „Libar”.

Karte za koncerte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, a cene u pretrodaji su 500 dinara za koncert „Dječaka” i 600 za TBF, dok je ulaz na nastup sastava „Libar“, 16. i 17. oktobra, slobodan.

Za više informacija o programu posetite www.mikser.rs ili www.facebook.com/mikser.belgrade

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.