Tasovac: Konkursi raspisani, a svi se bave "Farmom"

Ministarstvo očekuje da je to način da predloženi program i biografija prijavljenih kandidata budu od presudnog značaja za izbor kandidata, dok će istovremeno Ministarstvo garantovati za transparentnost procedure izbora novih direktora.

Istovremeno, "Ministarstvo je zapanjeno pred činjenicom da kulturna javnost u Srbiji, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, uopšte ne učestvuje u tom veoma važnom procesu, ni raspravom u javnosti, ni predlozima, ni sugestijama, ni kritikama."

"Proces profesionalizacije neće moći da bude doveden do kraja bez učešća zainteresovane strane i kulturne javnosti, koja bi svojom današnjom indiferentnošću mogla da dođe u situacije da posle izbora direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti izgubi svaki kredibilitet da prema tom izboru bude kritična. Na isti način moralno pravo da budu kritični izgubiće i mediji, za koje izbor direktora u dve važne institucije kulture nije tema bar koliko i ulazak jednog presuđenog kriminalca u „Farmu“," piše u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

"Zadatak Ministarstva je da uspostavi kriterijume za izbor direktora ustanova kulture, da obezbedi transparentnost postupka i da garantuje za korektnost procedure. Ministarstvo, međutim, niti može niti treba da učestvuje u proceduri, još manje da javno poziva potencijalne kandidate da se prijave, a najmanje da ima svog kandidata. Ministarstvo, međutim, i ima pravo i treba da upozori i medije i kulturnu javnost na njihovo dobrovoljno odsustvo iz tog procesa i zapanjujuću indiferentnost prema problemima koji im život znače."

Izvor: B92

Pogledajte još