Psi štite decu od virusa i astme

"U ovoj studiji smo utvrdili da kućna prašina iz domova u kojima su prisutni psi, štiti miševe koji su njome hranjeni od dečijeg disajnog zaraznog agensa respiratornog sincicijskog virusa (RSV).. RSV infekcija je česta kod odojčadi i može se manifestovati od blagih do teških respiratornih simptoma. Teška infekcija u detinjstvu povezana je sa povećanim rizikom od razvoja astme" izjavila je Ki Fujimura, istraživač na studiji.

Neka istraživanja pokazuju da deca, koja su u bliskom kontaktu sa životinjama, imaju manju sklonost alergijama, posebno alergijskoj astmi.

Fujimura i njene kolege poredili su tri grupe životinja: miševe hranjene kućnom prašinom iz domova sa psima pre nego što su bili izloženi infekciji RSV-a, miševe zaražene s RSV-om bez izloženosti prašini i kontrolne grupe miševa koji nisu zaraženi RSV-om.

"Miševi hranjeni prašinom nisu pokazivali simptome povezane sa RSV-infekcijom disajnih puteva, kao što su upala i proizvodnja sluzi. Oni takođe poseduju različit probavni bakterijski sadrzaj u odnosu na životinje koje nisu hranjene prašinom" navodi Fujimura.

Posedovanje ljubimaca, posebno pasa, već je povezano sa zaštitom protiv razvoja dečije astme, izjavljuje Fujimura. Nedavno su ona i njene kolege pokazali da se zbirka bakterijskih zajednica (mikrobiomi) iz kućne prašine domova koji poseduju mačku ili psa kompozicijski razlikuje od kućne prašine domova bez kućnih ljubimaca.

Dokazano je da neki gastrointestinalni virusi, koji mogu i ne moraju izazvati infekciju, u kasnijem dobu mogu dete štititi od alergija, astme i različitih upala.

Izvor: b92

Pogledajte još