Povratak u prošlost: Čanak traži da Vojvodina ima svoju tajnu službu i policiju!

"Potrebni su nam vojvođanska policija i vojvođanska služba bezbednosti koja će voditi računa o bezbednosti svih nas, kakve smo imali pre 25 godina i jedan dan kada je Novi Sad bio najsigurniji grad u tadašnjoj državi", rekao je Čanak prilikom obežavanja šeste godišnjice velikog antifašističkog skupa u Novom Sadu.

Obraćajući se građanima okupljenim na Keju žrtava racije, on je istakao da građani Vojvodine žele normalan i miran život, a ne da "zaziremo kada vidimo grupu tinejdžera ili nekoga ko obrije glavu i obuče nekakvu budalastu majcu sa grbovima koji bi bili zabranjini da je bilo pravde".

Ističući da stalno treba podsećati i upozoravati na strahote fašišma i Drugog svetskog rata kako se nikada više ne bi ponovile, Čanak je rekao da fašizam nije nešto što može da nam se desi nego je "nešto što nam upuzava u život svakog dana".

Fašizam, dodao je on, "upuzava u naša obdaništa, škole, među sve nas idući za tim da nas napravi robljem i podanicima koji ne mogu i ne smeju da se brane".

On je podsetio da je Novi Sad, posle četiri godine, dobio načelnika policije, ali smatra da policija nema čime da napravi red, jer nema dovoljno policajaca niti su oni dovoljno plaćeni pa moraju "dopunski da rade kao izbacivači u noćnim klubovima".

Čanak je naglasio da država mora da bude najjaca ili nije država i dodao da država , ako ne može da pokaže svoju moć na ulicama gradova i sela onda mora da se zapita da li uopšte postoji.

Čanak je podsetio da je na današnji dan pre šest godina više hiljada novosađana izašlo na ulicu da spreči, kako je rekao, obeležavanje rođendana nacističkog zločinca Hajnriha Himlera što su neonacisti pokušali da "podvuku pod nekakvu manifestaciju zaštite Srbije".

Kada to nisu uspeli zasuli su građane kamenicama i neke od njih povredili, kazao je Čanak i dodao da do danas za to niko nije osuđen.

Čanak i drugi predstavnici LSV položili su vence kraj spomebnika žrtvama novosadske racije iz 1942. godine.

Izvor: Pressonline

Pogledajte još