Novo otkriće: Još jedan razlog zašto je Ajnštajn bio genijalac!

Mozak Alberta Ajnštajna istražuje se od njegove smrti 1955. godine, kad je fotografisan uz dopuštenje njegove porodice, a nakon što je pre godinu dana u časopisu Brain objavljeno istraživanje u kojem se tvrdi da razlozi njegove genijalnosti leže u obliku mozga, u istom su časopisu sad objavljeni rezultati novog istraživanja koji nalažu da je on ustvari bio izuzetno pametan zbog dobre "povezanosti" između leve i desne polovine mozga.

Naučnici predvođeni Veivejem Menom s jednog kineskog univerziteta, upoređivali su fotografije Ajnštajnovog mozga s fotografijama starijih, ali i muškaraca njegove starosti u trenutku smrti te su došli do zaključka da je u stvari dobra nervna povezanost rezultirala "genijalnim umom koji je zadužio čovečanstvo", piše Independent.

Naime, leva i desna strana njegova mozga bile su "bolje povezane" od lijeve i desne strane mozgova ljudi s kojima se uspoređivalo, a istraživači su do tog zaključka došli mjereći gustoću područja u kojima se križaju živci s jedne strane polutke na drugu. Ta je nova tehnika mjerenja pokazala na koji su način dvije polutke povezane, odnosno da načini na koji su živci povezani s jedne strane na drugu mogu utjecati na različite funkcije.

Dr Din Falk, antropolog koja je predvodila prošlogodišnje istraživanje, tvrdi da se u ovom, više nego u bilo kojem dosad, "'ušlo' u Ajnštajnov mozak".

Izvor: Index.hr

Pogledajte još