Završen sastanak Ešton, Dačić, Tači

Kako javlja reporter B92 iz Brisela, nakon sastanka kosovski premijer Hašim Tači je rekao da nikome ne može biti uskraćena sloboda kretanja. Tači je dodao da će svim zvaničnicima Srbije biti dozvoljen dolazak na Kosovu ako budu ispoštovali zvaničnu proceduru i podnesu zahtev vlastima u Prištini.

Priprema za predstojeće lokalne izbore na Kosovu bila je centralna tema večerašnjeg susreta, koji je počeo oko 20.30.

Eštonova je pozvala dvojicu premijera nakon odluke Prištine da ne dozvoli srpskim funkcionerima dolazak na Kosovo tokom izborne kampanje i pretnje Ivice Dačića da će prekinuti pregovore u Briselu.

Pre zajedničke radne večere Ketrin Ešton je imala odvojene razgovore sa obojicom premijera.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je pred bilateralni sastanak sa Ketrin Ešton da je u Brisel došao na poziv visoke predstavnice EU.

"Važno je da se sve što je dosad dogovoreno u Briselu primeni, a predstojeći lokalni izbori na Kosovu su ozbiljan test koji će političari položiti. Pozdravljam sve one koji pozivaju kosovske Srbe da učestvuju na izborima"
, izjavio je večeras kosovski premijer Hašim Tači uoči radne večere sa predsednikom vlade Srbije Ivicom Dačićem kod visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu predvodi delegaciju Beograda u kojoj su i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, generalni sekretar vlade Veljko Odalović i ministar bez portfelja Aleksandar Vulin.

Ketrin Ešton je zadovoljna zato što su oba premijera prihvatili poziv i prokomentarisala je da je to dobar znak da su spremni na saradnju kako bi pronašli rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

Njena predstavnica za medije Maja Kocijačič nije želela direkno da odgovori na pitanje da li je sastanak zakazan zbog zabrane ulaska Ivice Dačića na Kosovo, već je rekla da se radi o procesu pregovaranja sa ciljem obezbeđivanja što veće izlaznosti.

Eštonova je sazvala sastanak s dvojicom lidera nakon što su se odnosi Beograda i Prištine naglo pogoršali posle odluke kosovskih vlasti da zabrane funkcionerima iz Srbije posete Kosovu tokom predizborne kampanje za lokalne izbore zakazane za 3. novembar.

U Briselu, međutim, nije rečeno na koji bi način delegacije Beograda i Prištine mogle da se dogovore o posetama srpskih zvaničnika Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Pogledajte još