Zatvara se kultna knjižara "Plato"

Kultno mesto za ljubitelje knjige, ali i dobre muzike, knjižara i kafe klub kod Filozofskog fakulteta u Beogradu, legendarni "Plato" zatvara vrata za posetioce.

Zbog finansijskih problema ove kuće preti opasnost da oko 15 zaposlenih ostane bez posla, što prodavaca knjiga, što onih zaposlenih u kafeu.

"Šta da vam kažem, posle 15 godina moram na biro rada", kaže jedan od zaposlenih u knjižari i objašnjava da im je Filozofski fakultet otkazao gostoprimstvo posle toliko godina, zbog nagomilanih dugova za kiriju.

Njegova koleginica objašnjava za MONDO da zaposlenima kasni plata već dva meseca, jer im je Filozofski fakultet, inače vlasnik prostora, blokirao račun. Ona i suprug, oboje zaposleni u ovoj knjižari, morali su da otkažu iznajmljeni stan i odsele se u kuću na selu.

Kako nam je objašnjeno, druga "Plato" knjižara koja se nalazi u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu nastavlja sa radom, a da li će neko od zaposlenih u ovom objektu moći da računa na posao tamo, još je nepoznato jer su to dve firme.

Nataša Anđelković, PR Izdavačkog preduzeća "Plato Books" za MONDO kaže da će na žalost, posle 25 godina knjižara i kafe biti zatvoreni, ali napominje da ova izadavčka kuća nastavlja sa radom, a nastupiće i na predstojećem Sajmu knjiga.

I na Filozofskom fakultetu nam je potvrđeno da su posle toliko godina saradnje ipak morali da otkažu gostoprimstvo "Platou".

Sekretar fakulteta Slobodan Ivaneža, inače diplomirani pravnik, za MONDO objašnjava da je Fakultet bio primoran, zbog dugova za kiriju, da u maju pusti menicu i blokira račun firme.

"Kako dug nije namiren, a ugovor sa knjižarom "Plato" je istekao, Savet fakulteta je doneo odluku da ne produžuje više ovaj ugovor o zakupu, a zakupcu je dat rok od mesec dana da napusti prostor", kaže Ivaneža i objašnjava da je taj rok, istina, već istekao, ali da je selidba u toku, te se nadaju da će problem uskoro biti rešen..

Kako objašnjava, namera Fakulteta je da prostor u kome su sada knjižara i kafe preuredi tako što će proširiti amfiteatar fakulteta, dok bi u donjim prostorijama, gde je kotlarnica bio napravljen bibliotečki depo.

"Mali lokali koji gledaju na ulicu verovatno će se izdavati zakupcima, ali to sve zavisi od idejnog rešenja koje će dati arhitekta i odluke Saveta fakulteta", objašnjava Ivaneža i dodaje da će ti veliki radovi trajati možda i više godina.

"Plato" knjižara osnovana je pre 25 godina i kada je otvorena bila je jedna od najvećih knjižara u gradu. Ubrzo je postala omiljeno kulturno sastajališe, a sa otvaranjem kafea i stecište ljubitelja dobre muzike i živih svirki uglavnom Jazz i bluz muzičara.

Knjižara i kafe su i svedoci mnogih istorijskih događaja s kraja prošlog i početka ovog veka, s obzirom na to da je većina studentskih i nekih drugih protesta upravo kretala odavde.

Izvor: Mondo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.