Daćič: Na Kosovo i za vreme izbora

Dačić je, posle sastanka s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i premijerom Kosova Hašimom Tačijem, rekao da će postupak biti isti kao i do sada.

"Ja sam rekao da ću se povući iz dijaloga ako posete budu zabranjene tako da sam uveren da će ih biti"
, rekao je Dačić novinarima posle 17. runde dijaloga sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem koji se odvija pod okriljem EU. Dačić je izrazio nadu da će ono što je dogovoreno tokom narednih nedelja biti sprovedeno.

Ministar Aleksandar Vulin je rekao u Birselu da to znači da će zahtevi za posete biti upućivani Euleksu koji će donositi odluku o tome.

Dačić je podvukao da je sastanak u ponedeljak u Briselu bio veoma uspešan i da je postignut dogovori da se u biračke spiskove upiše još 12.000 kosovskih Srba u četiri opštine na severu.

Uz to, ponovo će se, na osnovu novih dokumenata, razmotriti i mogućnost za upis mnogo većeg broja raseljenih i izbeglih lica sa Kosova koji žive u Srbiji.

Dačić je rekao da je do sada Centralna izborna komisija na Kosovu omogućila da samo 17 odsto potencijalnih birača iz redova izbeglica
i raseljenih može učestvovati na izborima, što je ocenio kao izuzetno malo.

Dodao je da će, preko žalbi i uvida u dodatna dokumenta, kao što su podaci Komesarijata za izbeglice Srbije, moći da se potvrdi pravo mnogo većeg broja Srba da novembra glasaju na lokalnim izborima.

Dačić je rekao da sastanak u Briselu potvrđuje da je Srbija učinila praktično sve u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Izvor: Beta

Pogledajte još