OPREZ: Šlep- službe bacaju pse na auto-putu i izazivaju nesreće

"Jedan od najopasnijih načina oštećenja automobila je kad ovi kriminalci o kanap ili najlon zavežu šraf i čekaju žrtvu. Kad je spaze, spuste šraf i oštete šoferšajbnu, a za to što su uradili nema dokaza jer šraf povuku najlonom." Ovo je za Kurir ispričao jedan od radnika auto-servisa u blizini auto-puta kod Požarevca.

Na meti stranci

Kako nam je rekao, kameni blokovi, metalni „ježevi“, bacanje šrafova s nadvožnjaka na šoferšajbnu, vezivanje pasa između suprotnih kolovoznih traka, sve ovo su načini koje pojedini vlasnici šlep-službi koriste da bi na auto-putu Beograd-Leskovac izazvali oštećenje automobila i kasnije debelo naplatili popravku. Na meti prevaranata su najviše stranci i luksuzni automobili.

Damir Okanović, predsednik Komitet za bezbednost saobraćaja, potvrđuje saznanja Kurira i dodaje da je reč o ozbiljnom kriminalu. On ističe da se posle namerno izazvanog oštećenja pojavljuje šlep-služba da pomogne.

"Glavna zarada je na popravci, pa se često šlepanje nudi po nižoj ceni, samo da bi se žrtva prevezla do odabranog servisa. Popravka se naplaćuje višestruko, a cena zavisi od procene ovih kriminalaca koliko možete da platite,"
priča Okanović i ističe da to ne rade sve šlep-službe.

(old_image)

On navodi da je ovo veoma opasna pojava, a postoje i neproverene informacije da je bilo nesreća sa smrtnim ishodom. Ništa nije dokazano, kako kaže, jer je nadležnima najlakše da kažu da je vozač kriv, da je vozio prebrzo.

Tužilaštvo da reaguje

"Sve ovo utiče na putnu privredu, pa mnogi idu preko Bugarske i Rumunije. Osim saobraćajne, i opšta policija mora da se pozabavi time, a posebno nadležna javna tužilaštva," navodi Okanović.

Tanja Mitrović, direktorka „Turing Evrope“, koja se bavi šlepovanjem automobila za strana osiguranja, kaže da je čula za namerno oštećivanje vozila, a gde ima dima, ima i vatre.

"One koji namerno izazivaju nesreće trebalo bi odmah strpati u zatvor,"
jasna je Tanja Mitrović.

Izvor: KURIR

Pogledajte još