Nasilje hladnim oružjem u porastu

Zašto je nepoznati napadač juče u ulici Kraljice Natalije, nožem nasrnuo na svoju žrtvu i naneo povrede po leđima pokazaće tužilačka istraga kao novi zakopnski način otkrivanja počinioca krivičnih dela. I prekjuče u Zemunu na autobuskoj stanici nožem je napadnut mladić.

Načelnik smene Hitne pomoć Željko Baćević kaže da su njihove ekipe sve češće svedoci uličnog nasilja izvršenog hladnim oružjem i to usred dana. "Povrede nanete nožem izazivaju obilno krvarenje naročito ako je povređen krvni sud", ističe Bačević.

I u policiji ističu da je hladno oružje postalo fenomen u izvršenju krivičnih dela, jer je svima lako dostupno.

"Od hladnog oružja počinioci najčešće koriste nož, bodež pa čak i mačetu. Policija najčešće oduzima takvo oružje od povratnika krivičnih dela", navodi pomoćnik načelnika beogradske policije Nikola Popovac.

Zakon o oružju i municiji je doprineo smanjenju krivičnih dela vatrenim oružjem ocenjuju na Fakultetu bezbednosti, jer se, kako navode, pravi razlika između onih koji ga poseduju i onih koji ga nose. Međutim, problem nastaje kod hladnog oružja.

Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti kaže da je zakonom dozvoljeno nositi sečivo dužine 6 centimetara ili 4 prsta. "Međutim, pokazalo se da je takvo oružje lako dostupno svima. Može se lako zloupotrebiti ali isto tako i odbaciti prilikom izvršenog krivičnog dela", upozorava Trifunović.

Nažalost, i vatreno oružje je bilo upotrebljeno proteklog vikenda na Novom Beogradu. Dvojica napadača uleteli su u malu salu restorana domaće ishrane, i osuli paljbu na tri gosta, a dvojicu su ranili.

Mala sala restorana domaće ishrane juče nije radila. Policijska istraga je u toku, a u rasvetljavanju ovog pokušaja ubistva pomoćiće snimak unutrašnje sigurnosne kamere koja je zabeležila trenutak napada.

Kako RTS nezvanično saznaje od slučajnih prolaznika koji su hteli da ostanu anonimni, dvojica napadača su nekoliko puta prolazili pored glavnog ulaza verovatno tražeći najpovoljniji trenutak da izvrše ovo krivično delo.


RTS

Pogledajte još