Mihajlović: Sinoćni dogovor u Briselu kraj mini krize

0

Šef kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović izjavio je danas da sinoćni dogovor u Briselu predstavlja kraj mini krize u procesu dijaloga Beograda i Prištine i da se pokazalo da Brisel može i mora da interveniše kada su u pitanju prepreke koje Priština postavlja pregovaračkom procesu i izborima na Kosovu i Metohiji.

On je gostujući na RTS-u rekao da su lokalni izbori glavni dogovor iz Brisela i da je bilo nepotrebno sve što se dešavalo prethodnih dana kada je Priština zabranila odlazak srpskih zvaničnika na KiM da pozivaju Srbe da izađu na izbore.

“Premijer je refleksno reagovao kada je rekao da Priština sprečava briselski sporazum i da se dovodi u pitanje njegovo učešće u daljem dijalogu. Međutim, to je urodilo plodom,”
rekao je Mihajlović.

On je naglasio da je sinoćni dogovor pokazao da Brisel ima snage da rešava probleme na relaciji Beograd- Priština i to vrlo efikasno, kao i da su ranijih godina na slične odluke Prištine izostajale reakcije Brisela.

Izjave kosovskog premijera Hašima Tačija da je dogovorena “sloboda kretanja”, Mihailović komentariše kao izjave za kosovsku javnost.

“Dogovoreno je da fuinkcioneri iz Srbije mogu da borave na KiM i učestvuju u izbornom procesu. Hašim Tači daje takve izjave zbog svoje javnosti,”
ukazao je Mihajlović.

Govoreći o usaglašavanju biračkih spiskova on je naglasio da će se na tome ovih dana ozbiiljno raditi i da Priština pokušava da upiše u biračke spiskove Albance sa juga Kosovske Mitrovice, koji na severnom delu nikada nisu živeli i tako utiče na rezultat izbora.

Mihajlović je ukazao i da je veliki problem što u Centralnoj izbornoj komisiji nema predstavnika Srba, ali da je i to dogovoreno sinoć u Briselu i da će se danas i li sutra videti da li će Prištinma ispoštovati ovaj dogovor.

MIhajlović smatra da je ovo jedna od najoštrijih kriza, ali se boji da će ih još biti oko pripreme izbora i oko pripreme biračkih spiskova.

Izvor: BLIC

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.