MERE ŠTEDNJE: Manje plate i još jedan rebalans

Na sednici Vlade, Krstić je rekao da će plate veće od 60.000 dinara biti umanjene tako što će za 20 odsto biti umanjena razlika između limita od 60.000 dinara i plate zaposlenog.

To praktično znači da će zaposleni koji sada ima platu 70.000 dinara, ubuduće primati 68.000 dinara, objasnio je ministar.

Po istom principu, naveo je Krstić, biće umanjene plate veće od 100.000 dinara, s tim što će umanjenje iznositi 25 odsto.

Pozivajući se na najnovije podatke iz registra zaposlenih u javnom sektoru, ministar je rekao da u tom sektoru radi 660.000 ljudi, a da se procenjuje da ih je blizu 700.000.

"Fascinantno je da ni mi kao poslodavac, niti građani ne znamo koliko ima zaposlenih u javnom sektoru", rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, plate u javnom sektoru 30 odsto su veće nego u privatnom i pet do deset odsto više je zaposlenih nego u sličnim zemljama u regionu.

Novi rebalans budžeta

Krstić je najavio još jedan rebalans državnog budžeta za 2013. godinu jer će prihodi biti manji za 20 milijardi dinara od planiranih.

"Moramo da ograničimo troškove za taj iznos", kazao je Krstić na otvorenoj sednici Vlade Srbije na kojoj je predstavio nove ekonomske mere.

Da li ćemo uspeti, znaćemo do sredine novembra, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Međunarodni monetrani fond je ukazao na dodatne rizike u prihodima budžeta.

Krstić je izjavio i da će budžet Srbije na početku naredne četiri godine biti u minusu od 200 do 400 miliona evra zbog dugovanja javnih preduzeća.

"Problem je što smo u poslednjih nekoliko godina davali garancije javnim preduzećima za koje sad znamo da ta preduzeća neće moći sama da servisiraju. Mi kao država nismo planirali da na to plaćamo kamatu iz budžeta, a to ćemo morati za jedan određen broj javnih preduzeća", rekao je Krstić na sednici Vlade Srbije.

On je istakao da to znači da ćemo 2014, 2015, 2016. i 2017. godinu početi sa minusom u budžetu od 200 do 400 miliona evra.

"Kroz proces restruktuiranja javnih preduzeća borićemo se da što manji deo tog duga pređe na državu, da ih dovedemno u stanje da ih sami servisiraju, ali je realno stanje da će veliki deo tih dugova preći na državu"
, naveo je ministar.

Kako je dodao, problem je ono što je već učinjeno i što ćemo morati da platimo u naredne četiri godine.

Izvor: Beta

Pogledajte još