Na aukciji dlakava stopala Hobita i Frodov mač

Među ponudjenim rekvizitima iz čuvene trilogije Pitera Džeksona biće i par maljavih hobitskih stopala koja su pripadala jednom od glavnih junaka, vrtlaru Semvajsu Gemdžiju, za koje se očekuje da dostignu cenu između 15.000 i 30.000 dolara.

"Prošlo je više od 10 godina od kako je prikazan prvi film ove franšize i za sve to vreme u prodaju je stavljena samo nekolicina predmeta", kazao je za Rojters Martin Nolan, direktor Džulijena, navodeći da je "interesovanje za ove rekvizite ogromna".On predviđa da će ukupna vrednost kolekcije, koja se sastoji od 80 predmeta, premašiti milion dolara.

Među ponuđenim "suvenirima" iz Srednje zemlje su još i mač Froda Baginsa, kojeg je u filmu glumio Elajdža Vud, procenjen na 200.000 dolara, i Gandalfova čarobnjačka oprema, koja bi mogla da bude odneta za 70.000 dolara.

Džeksonova trilogija - "Prstenova družina" (2001), "Dve kule" (2002) i "Povratak kralja" (2003), adaptacija čuvenog naučno-fantastičnog romana J.R.R. Tolkina, zaradila je blizu četiri milijarde dolara na bioskopskim blagajnama širom sveta. Smatra se jednom od najuspešnijih franšiza u istoriji kinematografije.

Džekson je adaptirao Tolkinov roman "Hobit" u još jednu trilogiju. Prvi od ovih filmova, "Hobit: Neočekivano putovanje" prikazan je prošle godine, a drugi deo, "The Desolation of Smaug", stičiće u američke bioskope 13. decembra.

Pogledajte još