Stanković: Jedva čekam oproštaj

"Čim sam ušao u karantin, počelo je da mi kuva u stomaku. Jedva čekam! Pričao sam sa ljudima iz (Fudbalskog) saveza (Srbije), koji su mi rekli da će biti mnogo iznenađenja i da će to biti prelepo popodne. Kao što sam rekao, jedva čekam", rekao je Stanković novinarima u Staroj Pazovi.

Stanković je danas doputovao na pripreme nacionalnog tima koji će u petak odigrati prijateljski meč protiv Japana, kada će se Stanković oprostiti. "Orlovi" će potom igrati protiv Makedonije u poslednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Od nedavno penzionisani fudbaler će biti u konkurenciji samo za meč sa Japanom.

Stanković je u reprezentaciji debitovao 1998. godine i prošao mnogo, a danas je kazao da će emocije sačuvati za petak.

Ocenio je da je Japan ozbiljna reprezentacija, u koju je selektor Alberto Zakeroni uneo novine.

Stanković je u Srbiju doputovao u društvu svog nekadašnjeg saigrača iz Intera, Juta Nagatoma, koji mu je preneo da "samuraji" ozbiljno pristupaju meču.

Stanković je novinarima odgovorio da mu nije žao što se od reprezentacije neće oprostiti na stadionu Crvene zvezde.

"Ja se opraštam od reprezentacije Srbije u Srbiji. Jeste da je Marakana stadion na kojem smo odigrali 80-90 odsto utakmica u Srbiji, ali sam zadovoljan Novim Sadom", rekao je Stanković.

On će u petak zabeležiti 103. nastup za reprezentaciju, i tako postati rekorder, pošto će premašiti učinak Sava Miloševića od 102. nastupa.

"Sava i ja delili primat do sada. On mi je veliki prijatelj, videćemo se u petak, i on će biti jedan od aktera pre meča. Rekord jeste lepa stvar, ali mi je važno da kažem da sam sve utakmice za reprezentaciju igrao srcem. Bilo 18, 55, ili sad 103, uvek sam gledao da dam celog sebe. Nekada je to bilo dovoljno, nekada nije", rekao je Stanković.

Nekadašnjem igraču Zvezde i Lacija nije bilo teško da se priseti najlepših i najtežih trenutaka sa reprezentacijom.

"Od dosadašnja 102 nastupa, najlepši su mi bili debi i one utakmice posle kojih smo direktno odlazili na velika takmičenja, kao što su Hrvatska, Rumunija, Bosna... S druge strane, bilo je utakmica kao što su Jermenija, Azerbejdžan, i onaj ubedljiv poraz od Argentine (0:6) na Svetskom prvenstvu 2006. Bilo je teških trenutaka, ali sve smo pregrmeli", rekao je Stanković.

Novinare je zanimalo da li bi bilo nešto drugačije sa kvalifikacijama za Mundijal da je Stanković igrao od početka.

"Mnoge stvari bi bile drugačije da sam počeo da igram kvalifikacioni ciklus - to bi značilo da sam se oporavio od povrede. Ali, ne žalim previše, zadovoljan sam kako mi je karijera protekla, šta sam osvojio i šta nisam. Ne bih ništa menjao", rekao je Stanković.

On je novinarima priznao da je od Nagatoma zatražio minimalnu poštedu, pošto nije dugo igrao.

"Ako ćemo iskreno, jesam zamolio Nagatoma da ne zapinju bar tih 10-15 minuta koliko ću igrati, a posle mogu polako da idu na svoje", rekao je Stanković uz osmeh.

Stanković je ocenio da njegov veliki prijatelj Siniša Mihajlović treba da ostane selektor.

"Ja mislim da treba da ostane. Mislim da je napravio lepu generaciju i to se tek sad vidi. Onoliko koliko se ja malo razumem u fudbal, mislim da će ova generacija otići u Francusku (na Evropsko prvenstvo)", rekao je Stanković.

Novinare je zanimalo i da li će preuzeti neku funkciju u nacionalnom savezu ili svom bivšem klubu.

"Letos se pojavila ta priča. Uz sve dužno poštovanje prema Crvenoj zvezdi i Fudbalskom savezu Srbije, mislim da je za mene rano. Ja sam još mlad, tek sam izašao sa terena, a za takve funkcije je potrebno iskustvo", rekao je Stanković.

On nije želeo da komentariše zbivanja u Zvezdi: "Ne komentarišem to, jer nemam pravo da komentarišem pošto živim napolju. Zvezda ima ozbiljne i kvalitetne ljude", rekao je Stanković.

Beta

Pogledajte još