Najezda stršljena u topličkom kraju

U celoj Toplici bilo je više od 1000 ujeda stršljena, a jedna osoba je zbog uboda i preminula.

Lekar opšte medicine Hitne službe Doma zdravlja u Prokuplju Ljubica Stanković kazala je da su pre dva dana, za samo pola sata, lekari imali osam pacijenata sa alergijom na uboda stršljena, a nekoliko njih je zadržano na ispitivanju.

"Bilo je pacijenata koji su tražili pomoć i zbog uboda pčele i ose, međutim najveći broj došao je zbog uboda stršljena. Imali su različit obim alergijske reakcije, neke s vrlo dramatičnom i burnom kliničkom slikom", kaže Ljubica Stanković.

Najteže alergijske reakcije od uboda stršljena su bile kod onih koji su napadnuti u selima i šumama. Ubodi stršljena su se događali tokom poljskih radova, ali i u kućama.

Ovolika najezda stršljenova se odavno ne pamti, kažu lekari.

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Uranija Petrović kaže da je drastično pove'an broj pacijenata koji su zatražili pomoć lekara zbog uboda.

"Samo za tri meseca imali smo oko 300 pacijenata zbog uboda stršljena. To je zaista veliki broj, drastično veći nego ranije. Pojedini pacijenti su iz Kuršumlije poslati na lečenje u Prokuplje", kazala je Uranija Petrović.

Prema podacima Opšte bolnice "Aleksa Savić" u Prokuplju, letos je zbog alergijskih reakcija na ubod stršljena po pedesetak osoba mese;no tražilo lekarsku pomoć.

Pre petnaestak dana od uboda stršljena umro je jedan Beograđanin, koji je sa suprugom bio u šetnji u okolini prokupačkog sela Žitni Potok.

Poljoprivrednici kažu da su stršljenovi oštetili zrelo voće i da napadaju pčele u košnicama.

Izvor: B92, Beta

Pogledajte još