Deset hiljada sportista s indeksom Univerzijade

Organizatori uveravaju da je sve spremno i da će u narednih 12 dana biti postavljeni mnogi rekordi. Otvaranje će biti upriličeno u Beogradskoj areni, čemu će prethoditi svečani defile učesnika ulicama Beograda.

Oko 10.000 sportista iz 142 zemlje takmičiće se u 15 sportova i 302 discipline, a pored Beograda gostoprimstvo će im pružiti Vršac, Zrenjanin, Pančevo, Obrenovac i još nekoliko gradova.

Prvog dana Univerzijade domaćin je organizovao brojne aktivnosti na ulicama grada i za građane. U ulici Španskih boraca, od hotela "Holidej in" do Arene, volonteri će se sa posetiocima oprobati u sportovima kao što su tenis, fudbal, mačevanje, stoni tenis, atletika, ritmička gimnastika, košarka... Ovaj program trajaće od 13.00 – 16.00.

Sportisti i delegacije će se od 17.00 okupiti na platou u Belvilu, odakle će započeti šetnju ka Areni.

Univerzitetska baklja će krenuti u 19.30 sa Studentskog trga, a do Arene će stići sledećom maršrutom: Knez Mihailova, Kalemegdan, Pristanište, Brankov most i Bulevar Zorana Đinđića. Planirano je da na odredište stigne u 20.30. Ulica Španskih boraca biće čitavog dana zatvorena za saobraćaj, dok će se ostale ulice po potrebi povremeno zatvarati. Zainteresovani građani će većinu aktivnosti moći da prate na velikom monitoru koji će biti postavljen na ulici.

Prvog zvaničnog dana Univerzijade takmičenje će za naše sportiste početi u tri sporta. Od 10.30 startuju kvalifikacije u tekvondou, od 12.30 košarkašice će igrati sa Velikom Britanijom, a od 14.00 takmičarke u vaterpolu se sastaju s Kanadom.
(old_image)
Nadmetanje na smotri univerzitetskih selekcija otvorio je fudbalski turnir, koji je startovao 30. juna. Najviše golova viđeno je na utakmici između V. Britanije i Estonije, gde su Englezi slavili sa čak 10:0.

Naš ženski tim pobedio  je Kanadu sa 2:1, a naša kapitenka, Tamara Jovanović je nakon meča izjavila da je tim Srbije na Univerzijadi potpuni autsajder:

- Pokušavamo već šest meseci da tempiramo formu i zaista smo svi ponosni na prvu pobedu. Atmosfera koju imamo je odlična, ali svesni smo da ne možemo previše da uradimo na Univerzijadi. Daćemo sve od sebe, pa ovakav stav možda i promenimo. Pohvalila bih publiku, koja je zaista divna.

U muškoj konkurenciji na fudbalskom turniru tim Srbije pobedio je Ganu zvaničnim rezultatom 3:0, pošto zbog problema sa vizom ovaj tim kasni sa dolaskom u Beograd. Najviše simpatija tokom prvog dana pobrali su Brazilci, koji i važe za favorite.

Igrači su se pomalo žalili na klimu, ali smatraju da će se već u drugom meču privići na vremenske uslove u Beogradu.

Na poslednjoj konferenciji, koja je upriličena pred početak Univerzijade, Džordž Kilijan, predsednik FISU-a, rekao je da su uslovi u Beogradu na najvišem nivou:

- Kada sam pre dva meseca obišao DIF pomislio sam da je to najgore mesto gde sam bio. Međutim, sada je slika sasvim drugačija. Skoro da nisam mogao da poverujem kakva je promena napravljena. Sve je urađeno, kako mi je i obećano i da sam neki profesor mogao bih da dam ocenu A+.

(old_image) Božidar Đelić, predsednik Organizacionog komiteta UB 2009, zahvalio se na podršci koja je stizala iz FISU-a, a Univerzijadu označio da je baš po meri Srbije:

- Pokazali smo da i sa manje novca mogu da se naprave sjajni rezultati. Uštedeli smo šest miliona evra samo na ceremojiji svečanog otvaranja. U svemu ovome vidi se i naša srpska snalažljivost.

Đelić je prokomentarisao i da je jako ponosan na priče koje stižu iz Belvila od takmičara:

- Zaista su svi zadovoljni smeštajem, hranom, sportskim objektima i uopšte uslovima. Svakog dana boravim u univerzitetskom selu i jako su mi značajne informacije koje dobijam od gostiju. Za ovu priliku obnovili smo oko 50 sportskih objekata, izgrađene su hale u Smedervu i Zrenjaninu, a "Marakana" je dobila atletsku stazu koja postoji samo još u Atini.

O tome šta je pripremljeno za otvaranje Univerzijade, Đelić kaže:

- Biće to prilika da se vidi ceo svet na jednom mestu. Tu sliku koja će se plasirati pripremili su naši studenti i na to smo posebno ponosni. Biće to pravi spektakl, koji vredi videti.

U ime svih sportista, zakletvu će na otvaranju Univerzijade, polagati odbojkašica Ivana Đerisilo. Jelena Nikolić, kapiten odbojkaške selekcije, nosiće našu zastavu na svečanoj ceremoniji.

Ostali sportisti koji će nositi FISU zastave su: Luka Šaponjić (vaterpolo), Tomislav Dokić (odbojka), Miroslava Najdanovski (plivanje), Milan Dišović (džudo), Zorica Mitov (košarka) i Vanja Babić (tekvondo). 

Karte za sva dešavanja na Univerzijadi su od 100 i 200 dinara. Učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i lica starija od 65 godina sve mečeve mogu da prate besplatno.

Katarina Stojković
1. jul 2009. godine

Pogledajte još