Počinje suđenje za Agrobanku

Kako je rečeno agenciji Beta u tom sudu, glavni pretres će trajati do petka, 11. oktobra. Početku sudjenja prethodilo je pripremno ročište, koje je bilo zatvoreno za javnost, a na kojem je Antonić negirao navode optužnice.

Kako je tada za agenciju Beta rekao njegov advokat Goran Petronijević, Antonić je na pripremnom ročištu naveo da cilj optužnice nije utvrđivanje istine o poslovanju "Agrobanke", već da se prikriju "načini i metodi za njeno neprijateljsko preuzimanje".

Dodao je da će svoje tvrdnje detaljno obrazložiti kada počne suđenje.

Osim Antonića i drugi optuženi su odbacili krivicu, a njihovi advokati predložili su ukupno 150 svedoka medju kojima i bivšeg premijera Mirka Cvetkovića i guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića.

Tužilažtvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu 30. aprila protiv protiv Antonića, članova IO banke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, Bobana Labovića, direktora za korporativno bankarstvo Vehba Papića, direktora sektora za upravljanje rizicima kao i protiv Duška Sekulića, Dragomira Jovanovića, Borke Filipović, Nenada Maričića i Snežane Paunović.

Optužnica tereti i Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjarevića, Bratislava Mihajlovića, Branimira Uzelca, Suada Hasovića, Slobodana Ratkovića, Miloša Uzelca i Milana Antonića koji su optuženi kao odgovorna lica u privrednim društvima "Habit pharm", "Swiš farmacija", "Swiš intermedical", "Product trade finance", "Western style", "Mercury international", "Lutton", "Novi dani", "Ecolimb", "Headcommerce" i "Drina timber".

Optužnicom su obuhvaćeni i ovlasćeni procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji u vršili procenu vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljane hipoteke u korist oštećene banke, koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela.

Optuženi se terete da su od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, avale menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća, navodi se u saopštenju.

Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza.

Izvor: beta

Pogledajte još