Ekvador razmatra pokretanje Asanžovog slučaja u Hagu

Po rečima Patina, Ekvador razmatra da pred Medjunarodni sud pravde iznese slučaj Asanža koji se od juna 2012. godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu.

"Mi ozbiljno analiziramo šta treba da uradimo u narednim mesecima kako bismo se okrenuli drugim institucijama, jer smo radili na jačanju diplomatije predlažući jedno rešenje za drugim, ali bez uspeha", rekao je Patino državnoj televiziji Gama TV.

Upitan o potencijalnim opcijama za Ekvador, Patino je kao jednu od mogućnosti naveo pokretanje Ašanžovog slučaja pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

On je istakao da je "apsolutno neprihvatljivo" to što je Asanž, posle skoro godinu i po i dalje "skriven" u ambasadi Ekvadora.

Po njegovim rečima, Velika Britanije je pokazala slab interes "za pronalaženje pravnog, političkog i diplomatskog rešenja" za zastoj. Džulijan Asanž (41) nalazi se u ambasadi Ekvadora u Londonu od 19. juna 2012. gde se sklonio kako bi izbegao izručenje u Švedsku. U toj zemlji Asanž je optužen za seksualno nasilje, što on negira. Asanž strahuje da će biti izručen SAD, zbog objavljivanja tajnih dokumenata američkih diplomatskih službi. London je do sada odbijao da mu dozvoli bezbedan izlazak iz ambasade kako bi mogao da otputuje u Ekvador gde je dobio azil.


Beta

Pogledajte još