Josipović: Privreda najbolnija tačka Hrvatske

"Bez obzira što uvek ima razloga za kritičnost i određeno nezadovoljstvo... moramo objektivno reći da je hrvatska prešla neverovatan put", izjavio je centralnom Dnevniku HTV-a šef drzave koja je juče obeležila Dan nezavisnosti - 22 godine od kada je Sabor odlučio da prekine državno-pravni odnos sa bivšom Jugoslavijom.

Upitan da li vlada čini dovoljno da zemlja izađe iz krize, rekao je da je upravo privreda "najbolnija tačka" zbog nezaposlenosti i slabosti koje država ima, zbog čega su potrebne "ozbiljne reforme i napori".

Deo slabosti, smatra, "uvezen" je opštom krizom u svetu, ali je s druge strane dobar deo slabosti "izvorni", od trenutka kada je sprovedena pogrešna privatizacija pa kroz sve ove godine kada se nisu podsticali domaći privrednici i preduzetništvo, već se privreda zasnivala, uglavnom, na uvozu.

"To je rezultiralo slabostima koje su dovele do socijalnih problema", naveo je Josipović i upozorio da su sve veće razlike između najbogatijih i najsiromašnijih, pri čemu je masa siromašnih sve veća.

Smatra da svaka projekcija hrvatske budućnosti mora da sadrži mere za oporavak privrede i podsticanje preduzetnika, kako bi Hrvatska postala poželjna za investiranje.

S druge strane, zaključio je Josipović, treba insistirati na socijalnoj pravdi i solidarnosti jer, kaže, "nije dopustivo da imamo veliki broj ljudi, prvo onih koji uopšte ne rade ili onih koji rade, ali ne dobijaju platu".


BLIC

Pogledajte još