Josipović: Privreda najbolnija tačka Hrvatske

0

Predsednik Ivo Josipović ocenio je da je Hrvatska od nastanka njene nove državnosti prošla neverovatan put, ali da je privreda najbolnija tačka i da su potrebne ozbiljne reforme i napori.

“Bez obzira što uvek ima razloga za kritičnost i određeno nezadovoljstvo… moramo objektivno reći da je hrvatska prešla neverovatan put”, izjavio je centralnom Dnevniku HTV-a šef drzave koja je juče obeležila Dan nezavisnosti – 22 godine od kada je Sabor odlučio da prekine državno-pravni odnos sa bivšom Jugoslavijom.

Upitan da li vlada čini dovoljno da zemlja izađe iz krize, rekao je da je upravo privreda “najbolnija tačka” zbog nezaposlenosti i slabosti koje država ima, zbog čega su potrebne “ozbiljne reforme i napori”.

Deo slabosti, smatra, “uvezen” je opštom krizom u svetu, ali je s druge strane dobar deo slabosti “izvorni”, od trenutka kada je sprovedena pogrešna privatizacija pa kroz sve ove godine kada se nisu podsticali domaći privrednici i preduzetništvo, već se privreda zasnivala, uglavnom, na uvozu.

“To je rezultiralo slabostima koje su dovele do socijalnih problema”, naveo je Josipović i upozorio da su sve veće razlike između najbogatijih i najsiromašnijih, pri čemu je masa siromašnih sve veća.

Smatra da svaka projekcija hrvatske budućnosti mora da sadrži mere za oporavak privrede i podsticanje preduzetnika, kako bi Hrvatska postala poželjna za investiranje.

S druge strane, zaključio je Josipović, treba insistirati na socijalnoj pravdi i solidarnosti jer, kaže, “nije dopustivo da imamo veliki broj ljudi, prvo onih koji uopšte ne rade ili onih koji rade, ali ne dobijaju platu”.


BLIC

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.