Ford: 100 godina montažne trake u 100 sekundi (VIDEO)

Prva pokretna traka u auto industriji puštena je u pogon 1. decembra 1913. godine u Fordovoj fabrici Highland Park, a razvijena je za potrebe brže i efikasnije proizvodnje čuvenog Modela T. Na taj način, postupak sastavljanja 3.000 delova ovog automobila u jednu celinu je pojednostavljen i podeljen u 84 odvojena koraka.

Pogledajte pregled najvažnijih događaja tokom jednog veka istorije Forda u samo100 sekundi:

Zahvaljujući uvođenju pokretne montažne trake vreme potrebno za izradu jednog vozila skraćeno je sa dotadašnjih 12 sati na svega 90 minuta, a cena Modela T pala je sa 850 na 300 dolara, čime je automobil postao masovno dostupan.

Proizvodnja je naglo porasla, da bi na kraju Ford proizvodio po jedan Model T na svake 24 sekunde. Do 1927. godine prodato je 27 miliona primeraka što je u tom trenutku predstavljalo polovinu ukupnog broja do tada prodatih automobila u čitavom svetu.

Ford je jubilej iskoristio i da objavi planove za dalji razvoj kompanije. Kako bi do 2017. godine povećao proizvodnju za 30 odsto, američki proizvođač planira da 90 odsto kapaciteta u fabrikama širom sveta bude uposleno 24 sata dnevno.

Za istu godinu zacrtan je cilj da svi modeli Forda budu zasnovani na 9 globalnih platformi, čime će se dodatno povećati efikasnost u proizvodnji. Danas, Fordovi automobili su bazirani na 15 različitih mehaničkih platformi.

Predviđeno je da već tokom 2013. godine sa Fordovih proizvodnjih linija siđe ukupno 6 miliona vozila što odgovara proizvodnji od oko 16 automobila svakog minuta.

B92

Pogledajte još