Odbranite se od virusa: Top 5 namirnica za jačanje imuniteta

Znamo da ono što jedemo utiče na zdravlje. Stoga je važno da vi i vaša deca jedete raznoliko i da se vaša ishrana temelji na zdravim namirnicama.

Jogurt
Jogurt sadrži probiotike koji su važni za pravilan rad sistema za varenje. Osim pravilnog varenja, probiotici jačaju imunitet i pomažu telu da se odbrani od bolesti. U jednom istraživanju se pokazalo da deca, koja svakodnevno konzumiraju jogurt, imaju 19% manji rizik od nastanka prehlade, infekcije uha i grla.

Potražite jogurt koji sadrži žive bakterije. Kada ga otvorite, pogledajte da li se na vrhu skupilo malo tečnosti - ona je dobar znak.

Kefir
Ovaj mlečni proizvod je takođe odličan izvor probiotika. I dok ukus pri prvom gutljaju može biti čudan, vrlo brzo ćete se i vi i dete navići na njega. Iako nije urađeno mnogo istraživanja na temu kefira, dokazano je da jača imunološki sistem.

Orasi
Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje su za vas dobre iz više razloga. Stručnjaci veruju da omega 3 masne kiseline pomažu telu da se bori protiv bolesti. U jednom malom istraživanju se pokazalo da smanjuje rizik od nastanka infekcija disajnih puteva.

Voće i povrće
Za jačanjeimuniteta su najbolje namirnice s visokim sadržajem vitamina C, kao što je citrusno voće, jagode, paprike, brokoli i batat (vrsta krompira). Stručnjaci nisu sigurni u to koliko vitamina C je potrebno unositi da bi se sprečio nastanak gripa ili prehlade.

Nemasno meso
Nemasno meso je odličan izvor proteina. Takođe je odličan izvor cinka, za koji su istraživanja pokazala da pomaže belim krvnim zrncima u borbi protiv infekcija.

Saveti za jačanje imuniteta
Omogućite detetu da bira između zdravih namirnica. Na taj način ćete mu odmalena pomoći da usvoji zdrave navike u ishrani.
Više nije uvijek bolje. Ako je jedan kivi dovoljan, ne morate detetu davati 10 kivija. Prekomeran unos vitamina neće pomoći. Kada dete dobije sve potrebne materije, višak odbacuje.
Upoznajte se s granicama. Zapamtite da nijedna hrana ne može u potpunosti sprečiti nastanak bolesti. Zato, ako se vaše dete razboli, nemojte odugovlačiti s odlaskom doktoru. Zdrave namirnice mu mogu pomoći da brže ozdravi, ali nisu zamena za lekove.
Odaberite cele namirnice. Naravno da je sok od narandže odličan izvor vitamina C, ali cela narandža je uvek bolji izbor. Od celih namirnica ćete dobiti znatno više nutritivnih materija, u odnosu na sokove ili suplemente.

Izvor: Centarzdravlja.net

Pogledajte još