Velja Ilić ne plaća odštetu Ješiću

Sud je doneo pravosnažnu presudu po kojoj Ilić Ješiću mora isplatiti 1,3 miliona dinara, jer ga je na snimanju intervjua za novosadsku Televiziju Apolo 2003. godine u prostorijama Nove Srbije u Beogradu šutnuo nogom, izvređao, ispsovao i pokušao fizički na njega da nasrne.

Dragica Horovic je kazala da postoje "neobjašnjive" teškoće u naplati sredstava, s obzirom na činjenicu da je sud u Čačku još 19. juna odobrio rešenje o prinudnom izvršenju i uputio ga na adresu Ilićevog ministarstva i Vlade Srbije.

Prema tom rešenju, nadležna isplatna blagajna dužna je da Iliću skida dve trećine od zarade u ministarstvu, ali se od juna do danas nije postupilo po rešenju suda, kazala je Dragica Horovic.

Dodala je da je tri puta molila sud da postupi po zakonu i novčano kazni isplatnu blagajnu zbog neizvršenja sudskih rešenja, ali ništa po tom pitanju nije učinjeno.

Nekadašnji novinar Vladimir Ješić rekao je agenciji Beta da je taj slučaj još jedan pokazatelj koliko su ministri u vladi "bahati" jer ne priznaju ni odluke suda.

"Ako je sud utvrdio da me je Ilić šutnuo a on tvrdi suprotno, jasno nam je koliko je besmisleno očekivati da će bilo ko od njih poštovati zakone pa možemo očekivati da će ponoviti iste stvari, a naročito napade na novinare" kazao je Ješić.

Velimir Ilić je danas u Skupštini Srbije izjavio da ga smanjenje plata u javnom sektoru lično neće pogoditi jer, kako je kazao, celu zaradu ionako daje na sudske troškove.

"Ja sam jedini ministar koji je za šutnutu fasciklu platio 11.000 evra, dok sam u isto vreme za tešku povrede glave i pokušaj ubistva dobio odštetu od 450 evra" rekao je Ilić i ocenio da to govori kakvo je pravosuđe u Srbiji.

Vladimir Ješić je rekao da će novac od presude, koliko iznosi odštetni zahtev, uplatiti u humanitarne svrhe, za pomoć Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

On je podsetio i da je protiv Ilića podneo i krivičnu prijavu zbog istog slučaja, ali se ministar tada pozvao na poslanički imunitet i tako "izbegao" suđenje.

Ješić je podsetio i da je nasilnik koji je Ilića napao 2010. godine na ulici u Beogradu vrlo brzo potom uhapšen a kasnije i osuđen na dve godine zatvora.

Izvor: Blic

Pogledajte još