Sindikati kritikuju mere Vlade

Potpredsednica Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Branislava Plančak, rekla je agenciji Beta da bi Vlada trebalo da radi na tome da pokrene privredu i proizvodnju, a ne da štedi na prosveti i zdravstvu.

"Treba da ih je sramota, jer očigledno nisu sposobni da vode ovu državu. Ja se sa time merama ne slažem kao sindikalac i kao lekar"
, rekla je Plančakova.

Po njenim rečima, mesečna plata lekara u Srbiji je između 60 i 70 hiljada dinara, što je ocenila kao "bedno", zbog toga što se lekari dugo školuju i obavljaju veliki posao.

Ona je ocenila da za donošenje ovakvih mera, koje je opisala rečima "da uzmemo jednima da bi stavili na drugo mesto", nisu potrebni stručnjaci, nego ih je mogao osmisliti "bilo ko od nas".

Predsedništvo Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ocenilo je danas da su mere Vlade površne i da ne rešavaju nijedan problem.

Kako se ističe u saopštenju, ASNS zahteva od Vlade Srbije ozbiljne reforme, koje će omogućiti da teret krize snose svi podjednako, a ne samo radnici.

Taj sindikat navodi da je izenađen površnosću predloga mera, koje ne samo da ne daju odgovore na strukturnu i drustvenu krizu, niti suštinski rešavaju nijedan ekonomski problem.

Društvena kriza se ne rešava smanjenjem plata randnicima i povećanjem cene najosnovnijih životnih namirnica, već je potrebno da konačno pristupi strukturnim reformama, pre svega javnih preduzeća, državne i poreske uprave, navodi se u saopštenju ASNS.

Konfederacija slobodnih sindikata ocenila je da nove mere štednje neće doneti brz i efikasan oporavak privrede.

Konfederacija slobodnih sindikata pozdravlja reformski kurs, ali konstatuje da će tajkuni i drugi koji su se "obogatili preko grbače radnika preživeti bez ikakvih posledica, dok je osiromašenim radnicima bolja perspektiva obećana tek od 2017. godine".

Mere štednje suštinski su restriktivne, ekonomski neopravdane, a najveći teret "oporavka privrede" svaljen je na najsiromašnije slojeve stanovništva kroz povećanje PDV-a sa osam na deset odsto, zbog čega su neminovni talasi poskupljenja hrane i svih osnovnih potrepština za život koje čine potrošačku korpu, ukazala je Konfederacija.

"Bolja naplata realnih poreza i carina, suzbijanje sive ekonomije i korupcije donele bi više prihoda od smanjenja plata zaposlenima u javnom sektoru", navodi se u saopštenju.

Konfederacija slobodnih sindikata ocenila je kao nedopustivo da Vlada ne zna koliko ima zaposlenih.

"Konfederacija slobodnih sindikata zahteva od Vlade da se uključi u socijalni dijalog i rešavanje strukturnih reformi, prvenstveno donošenje novog zakona o radu i svih sistemskih zakona koji se odnose na zaposlene u Srbiji. U suprotnom, radikalizovaćemo svoje aktivnosti u cilju zaštite prava radnika", upozorila je Konfederacija.

Predložene mere Vlade Srbije predviđaju smanjenje plata u javnom sektoru, povećanje niže stope PDV sa osam na 10 odsto, smanjenje subvencija, smanjenje rashoda ministarstava, korišćenje povoljnijih kredita i poboljšanje poslovnog ambijenta. Te mere bi trebalo da stupe na snagu uz državni budžet za 2014.

Izvor: Beta

Pogledajte još