Tabaković i Krstić sutra na zasedanju Svetske banke i MMF

Tokom razgovora u MMF i Svetskoj banci, najviše reči će biti o mogućem novom sporazumu sa Srbijom i programu Svetske banke od oko 400 miliona dolara koji su namenjeni Srbiji.

Tanjugu je u MMF u Vašingtonu rečeno da je moguće da dodje do sporazuma sa Srbijom, ali verovatno ne pre prvog kvartala naredne godine.

"Predstavnici MMF koji su u poseti Beogradu sada razmatraju budžet za 2014. godinu, kao i trogodišnje makroekonomske projekcije. Ako dodje do novog sporazuma sa Srbijom, to će značiti da smatramo da je budžet realan i da se smanjuje javni dug", rekao je Tanjugov sagovornik.

Kada je u pitanju program Svetske banke od 400 miliona dolara, on bi bio namenjen za finansiranje budžeta, ali uz uslov da se do juna naredne godine završi restrukturiranje 179 državnih preduzeća, koje je sada u toku.

Sporazum sa Svetskom bankom bi mogao da se realizuje krajem ove, ili početkom naredne godine, zaključio je sagovornik Tanjuga.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je nedavno da će Srbija razmotriti mogućnost pregovora o novom aranžmanu sa MMF. Prema njegovim rečima, dolazak Misije MMF-a u Beograd deo je priprema budžeta za narednu godinu, kao i dugoročne fiskalne strategije do 2016. godine.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.