Korupcija i sudstvo najveći problemi Srbije

VAŠINGTON, 1. jula 2009. (Beta) - Korupcija i sudstvo su najveći problemi u procesu demokratizacije Srbije, ocenila je nevladina organizacija Fridom haus u godišnjem izveštaju.

Ocene tranzicije Srbije za 2008. godinu, uprkos, kako navodi Fridom haus izazovu proglašenja nezavisnosti Kosova, nisu se promenile u odnosu na prethodnu godinu - ocena demokratije u zemlji je i dalje 3,79 na skali od jedan do sedam, pri čemu je sedam najgora ocena.

Među 29 zemalja obuhvacenih izveštajem, Srbija s Crnom Gorom deli 12. mesto, dok je Hrvatska 11. (3,71), Makedonija 15. (3,86), a BiH 16. (4,18). Kosovo, kao zasebna zemlja, zauzelo je 20. (5,11).

Ocenjujući da je sudstvo jedan od ključnih problema u tranziciji Srbije, Fridom haus navodi da je usvojen sveobuhvatni skup pravosudnih zakona, ali da zbog nemogućnosti procene delotvornosti tih zakona pre 2010. godine Srbiji ostaje ocena 4,5.

"Posmatrči iz EU su ustanovili da je širokorasprostranjena korupcija ključni problem Srbije", navodi Fridom haus dodajući da su u okviru borbe protiv korupcije usvojeni zakoni o zapleni imovine stečene kriminalom i zakon o antikorupcijskoj agenciji.

Pogledajte još