Ne zaboravite: seksualni život se nastavlja i nakon rođenja bebe

Trudnoća, a zatim i rođenje deteta unose velike promene u seksualni život žene i njenog partnera. Većina dama nakon dolaska bebe na svet gubi želju za seksom, što je najčešće povezano s novim obavezama koje dolaze s detetom, ali i gubitkom samopouzdanja, s obzirom na to da su žene uglavnom u toj životnoj fazi nezadovoljne svojim telom.

Ipak, jako je bitno da se seks s partnerom ne zapostavi, jer baš na tom ispitu padaju mnogi parovi. Uloga roditelja jeste nešto najlepše što može da vas zadesi, ali ukoliko želite da sačuvate vaš brak i pre svega zdrav odnos sa partnerom, seks tu igra veoma bitnu ulogu. Evo kako svoj erotski život treba da negujete nakon rođenja deteta...

Majka je ta koja doji i koja od samog početka vrlo prirodno ostvaruje nežan i povezujući odnos s detetom. Dete samo po sebi iz nas mami osmeh, nežnost, ljubav i osećaj sreće i zadovoljstva. Taj odnos toliko ispunjava da se čini da majci nije potrebno ništa drugo na svetu do blizine i ljubavi njenog deteta.

Međutim, vezanost majke za bebu može da bude preterana i dovede do toga da dete tokom svog odrastanja stiče utisak da je ono odgovorno za majčinu sreću, što nikako nije dobro za njegov razvoj i njihov budući odnos. Stoga je važno da majka podršku, ljubav i nežnost traži i dalje u svom partneru.

Najjednostavniji način da se održi nežnost među partnerima, a ujedno ostvaruje odnos nežnosti roditelja i deteta, jeste da roditelji zajednički učestvuju u maženju s detetom. Otac može da bude prisutan dok majka doji i da joj pruža podršku toplim dodirom, glasom, milovanjem i slično. Dete će za to vreme osećati ljubav roditelja, nežnost koja je upućena njemu, ali i miris i mame i tate koji mu daje osećaj sigurnosti.

Ako otac ne bude uključen u maženje i rituale majke i deteta, osećaće se zapostavljeno i isključeno, te ​​će prebacivati ženi što je postala samo majka. A to nikako nije dobro za odnos.

Normalno je da je majka nakon porođaja u prvim mesecima iscrpljena, neispavana, možda i u bolovima od epiziotomije i slično, pa da nema nikakvu seksualnu želju. Ipak, nakon nekog vremena ta želja treba da počne da se javlja, ako partneri i dalje neguju odnos koji su imali pre rođenja deteta.

Za početak ne mora da se radi o seksualnom odnosu, već o razmeni nežnosti, dodirima, podršci, maženju i slično. Važno je i dalje gledati partnera kao osobu s kojom ste želeli da napravite dete koje se rodilo. Ono je plod vaše ljubavi i važno je da u njemu zajednički uživate, da delite svoje misli i osećanja prema detetu, zajednički ga upoznajete, stvarate odnos s njim i divite se tom malom čudesnom biću.

Seksualni odnosi nakon rođenja deteta nisu samo pitanje seksualnosti, već i ličnog identiteta. Ako jedno drugo doživljavate isključivo kroz uloge “mama i tata”, naravno da se nećete osećati seksualno. Važno je da i dalje ostanete prvenstveno ono što zapravo i jeste, muškarac i žena, a onda da preuzmete i novu ulogu koju ste dobili. To podrazumeva da pronađete vreme za sebe i provedete ga onako kako vama to odgovara. Nekad ćete želeti da budete sami, a nekad s partnerom.

Ako je dete centar vašeg partnerskog odnosa i u međusobnoj komunikaciji ste isključivo roditelji, a ne ljubavni i erotski partneri, vaš odnos je osuđen na propast, ako ne dođe do promene. Važno je da partneri grade svoj odnos i da se posvete nežnostima i seksualnom zbližavanju.

Činjenica da je taj seksualni čin zaslužan za nastanak novog mališana i ta spoznaja može sve da podigne na jedan viši nivo i da odnos između mame i tate učini još dubljim i lepšim. Čitava odgovornost da se to i dogodi nalazi se u rukama oba partnera i postiže se iskrenom i otvorenom komunikacijom.

Izvor: b92

Pogledajte još