Beograd napokon dobija Aleksićevu ulicu i Čavketov pasaž ?

Na dnevnom redu će se naći i predlozi da Vračar dobije plato čuvene rediteljke Soje Jovanović, a u opštini Stari grad trebalo bi da bude ozvaničen Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu (1962-1997), prenosi portal SEEcult.org.

Beogradski parlament, kako je najavljeno na gradskom sajtu, trebalo bi da se izjasni, između ostalog, i o predlogu da jedna ulica u opštini Savski venac dobije ime legendarnog fudbalera Rajka Mitića (1922-2008), prve Zvezdine zvezde.

Prema predlogu gradske Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, deo Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu dobiće ime Srđana Aleksića, mladog Srbina koji je tragično stradao ratnih 90-ih u Trebinju od svojih sunarodnika dok je branio život poznanika Bošnjaka.

Inicijativu da jedna beogradska ulica dobije ime Alesića pokrenula je u januaru ove godine Suzana Milosavljević Ilijić, a potkrepljena je sa više od 2.000 potpisa onlajn peticije.

Inicijativu za ulicu Srđana Aleksića u Beogradu kolektivno je podnela u međuvremenu i ekipa filma “Krugovi” Srdana Golubovića, srpskog kandidata za Oskara, čija je radnja inspirisana upravo Aleksićevim herojskim delom.

Gradska skupština trebalo bi na narednoj sednici da ozvaniči i Čavketov pasaž - prolaz od Trga Nikole Pašića (blagajne Doma sindikata) do Nušićeve ulice, u kojem se nalazi Ulična galerija.

Taj prolaz već je i poznat kao Čavketov pasaž, a inicijativu je podnelo udruženje Mikro art, koje je pokrenulo i Uličnu galeriju. U njoj je ta inicijativa i promovisana još u maju 2012. godine izložbom fotografija Goranke Matić, Miladina Jeličića i Zorana Vujovića.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.