Tajna je u navikama: Evo 5 stvari koje bogataši nikada ne rade

Prema nekim studijama, čije je sažete rezultate objavio Huffington Post, tajna ne leži samo u genijalnim idejama koje su ponekad izvor instantne zarade već i u navikama kojih se držimo tokom čitavog života. Proverite koje su neke od njih.

1. Bogati ne odlaze u penziju čim za to imaju uslove
Jedna studija je pokazala kako oni koji su za života najviše uštedeli ne idu u penziju barem do 70. godine života. Gotovo polovina njih planira da nastavi s radom zato što to žele. Oni zadržavaju radna mesta koja od njih ne zahtevaju velike napore, ali ne prestaju s radom. Nastaviti s poslom na nižoj i manje stresnoj funkciji ili pak privremeni rad moglo bi biti rešenje za uštedu novca kad se jednom ipak odlučite na penziju.

2. Ne bude se u šest sati ujutro kako bi odgovarali na mailove

Svima je jasno da se oni koji najviše zarađuju bude ranije nego ostali, ali to vreme ne provode proveravajući društvene mreže i mailove jer to mogu i u slobodno vreme tokom dana. Rano ujutro uspešni menadžeri pripremaju svoje planove za čitav dan i veće poslovne odluke jer je to vreme kad ih niko neće ometati. Rano je jutro zato namenjeno za poslovne prioritete.

3. Ne ignorišu ponude za druge poslove
Osigurati sebi najbolje radno mesto nije uvek najvažnija stvar. Mnogi uspešni radnici radije biraju hijerarhijski niže radno mesto u jednoj kompaniji ako uvide kako će tamo lakše i brže napredovati nego na višoj poziciji u nekoj drugoj. Bitno je takođe pratiti koja grana poslovanja ima tendenciju rasta jer je najverovatnije kako će se u njoj najsigurnije napredovati.

4. Ne kupuju ako mogu iznajmiti
Iznajmljivanje je popularnije no ikad, čak i među bogatima. Ukoliko ne postoji sigurnost da će se dugoročno isplatiti, kupovina bogatima i uspešnima ne dolazi u obzir, a neke su studije pokazale kako iznajmljivanje doma ili automobila ne umanjuje zadovoljstvo onoliko koliko se smatralo.

5. Ne kupuju dok ne provere da li mogu negde drugde kupiti po nižoj ceni

Bogatiji ljudi češće kupuju stvari preko interneta, gde lakše mogu proveriti konkurentne cene i odmah odvagati koja je ponuda bolja. Oni takođe ne posećuju luksuzna odredišta u tolikoj meri koliko mislimo. Skloniji su otići na mesta srednje skupoće gde neće potrošiti previše novca kako bi uštedeli što više. Kupovina preko interneta znatno smanjuje verovatnost impulsivne kupovine, a neretke su aplikacije koje vas mogu upozoriti kad cena određenog predmeta koji vas zanima padne ili se pak dotični nađe na akciji što vam omogućava kupovinu po nižoj ceni.

Izvor: Index.hr

Pogledajte još