Proces protiv Srbije: Hrvatska ne povlači tužbu za genocid?

Pozivajući se na nezvanične informacije, list tvrdi da je hrvatska vlada o tome donela odluku koja se zasniva na dva osnovna razloga odustajanja od povlačenja uprkos, kako se navodi, tome što se ta opcija razmatrala gotovo dve godine.

"Kao prvo, u Banskim dvorima zaključili su da uslovi koje bi Srbija trebalo da ispuni za povlačenje tužbe, a koje je uglavnom formulisala ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, ipak, nisu dovoljni za tako krupan potez", navodi list.

Dodaje se da ne može neko biti tužen za genocid, dakle najteže moguće krivično delo, a onda od te tužbe odustati na osnovu dobijenih informacija o nestalim osobama.

"To nije adekvatna kompenzacija i zato nastavljamo s našom tužbom, pa šta bude”, piše list pozivajući se na izvor iz hrvatske vlade.

Podseća se da je mogućnost povlačenja tužbe za genocid Pusićeva najavila početkom prošle godine.

Bila je, dodaje se, to jedna od njenih prvih inicijativa nakon što je preuzela dužnost ministarke spoljnih poslova.

List navodi da je, osim rešavanja pitanja 1.100 hrvatskih državljana nestalih tokom rata, Srbiji kao uslov postavila dogovor o povratku opljačkanih kulturnih dobara i o procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine. Ipak, ključnim je, kako se navodi, smatran problem nestalih.

U hrvatskoj tužbi, podseća list, navodi se da je Srbija u razdoblju između 1991. i 1995. direktno kontrolisala jedinice koje su na području Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije izvršile etničko čišćenje hrvatskih državljana, što je rezultiralo “velikim brojem prognanih, ubijenih, mučenih ili bespravno zatočenih”.

Stoga je Hrvatska zatražila da joj Srbija, kao pravna slednica Savezne Republike Jugoslavije, nadoknadi štetu učinjenu kršenjem međunarodnog prava, u iznosu koji proceni Sud.

Po prvi put su napravljeni ozbiljni koraci i pred nama su očito ozbiljni pomaci, što otvara prostor za razgovor o mogućem povlačenju tužbi za genocid. Kad ćemo se u pitanjima nestalih bitno pomaknuti s mesta i približiti se rešenju, onda smo i blizu toga da možemo razgovarati po povlačenju tužbe”, izjavila je Vesna Pusić u aprilu nakon zagrebačkog sastanka s Aleksandrom Vučićem, potpredsednikom Vlade Srbije.

Dva meseca kasnije ministarka je ponovila da se intenzivno radi na problemima koji su istaknuti kao uslovi za povlačenje tužbe, a da bi jasnu sliku “trebalo imati u iduća dva meseca”.

List navodi i da je drugi razlog za odluku da se nastaviti s tužbom za geocid proceduralne prirode.

Naime, približili su se pojedini procesni rokovi. Već u oktobru Hrvatska i Srbija treba da Međunarodnom sudu pravde dostave popis svojih svedoka, a u prvoj polovini 2014. godine započeće njihovo saslušavanje pred Sudom. Stoga je Vlada odlučila i ko će Hrvatsku pravno zastupati u ovom procesu”, navodi list koji nezvanično saznaje da će to biti Vesna Crnić-Grotić, profesorka Pravnog fakulteta u Rijeci.

Njeno zvanično imenovanje očekuje se u narednih desetak dana, piše riječki "Novi list".

Izvor: Novilist.hr

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.