Bramerc nominovan za Nobela za mir

Kako se navodi u saopštenju Medjunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, koji je Bramerca predložio za Nobelovu nagradu, nominaciju su potpisale visoke i ugledne ličnosti iz različitih država u rangu predsednika parlamenta, šefa države, predsednika ustavnog suda, poslanika Evropskog parlamenta, ministara, ambasadora i drugih.

U obrazloženju nominacije se navodi da je Bramerc "odigrao ključnu ulogu u promovisanju pomirenja i obnove poverenja između ugroženih zajednica na prostoru bivše Jugoslavije, što su osnovni uslovi za ponovno uspostavljanje i održavanje trajnog mira".

"Kroz njegov poseban odnos sa žrtvama, pokazao je odlučnost da traži punu saradnju država i vlada zemalja bivše Jugoslavije, a izražavao je i snažnu podršku nacionalnim pravosuđima na teritoriji njihove bivše zajedničke države", dodaje se u saopštenju.

Prema oceni IFIMES-a, Bramerc "tretira sve žrtve jednako, i izražava podršku njihovim naporima da njihov status bude uređen i prava priznata".

Među konkretnim merama podrške žrtvama, IFIMES ističe snažnu podršku predlogu Saveta bezbednosti UN za osnivanje fonda za kompenzaciju žrtvama teških zločina počinjenih tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Bramerc je rođen 1962. godine u Eupenu, u Belgiji.

Izvor: b92

Pogledajte još