Minitićeva knjiga o Miri Stupici

BEOGRAD, 01. jul 2009. (FoNet) - Ranko Munitić je o meni znao i više i lepše nego što ja znam i pamtim, rekla je danas glumica Mira Stupica na promociji filma i knjige Ranka Munitića "Mira Stupica - glumica veka"

Munitić je pratio moj rad od mojih prvih filmova i kroz sva moja pozorišna putešestvija, sve do skorih dana i evo cela sam stala u njegovu divnu knjigu.

Na promociji u Ministarstvu kulture, Stupica je izrazila žaljenje što Munitić nije doživeo promociju knjige i istakla da ona i Munitić ostaju zajedno u dijalogu u ovoj divnoj knjizi.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je da su retki glumci koji poseduju drugu slavu, koja ih sačuva u pamćenju i tako ostaju deo našeg iskustva i kulturnog nasleđa.

"Zato, kad govorimo o najvećoj među nama, svi nosimo deo njene umetnosti i zato joj veliko hvala", rekao je Bradić na promociji.

Reditelj Jagoš Marković istakao je da je knjiga rezultat susreta "dva veličanstvena bića u daru" Munitića i Stupice, i predstavlja početak istorije umetnosti glume.

"Mnogi joj se dive, mnogima je živote obogatila, ali samo je Ranko Munitić uspeo da to razume, stavi u u rečenice, sačuva neke, a neke tajne otkrije", rekao je Marković.

On je ocenio da je Munitić, poput najvećih istoričara umetnosti, uspeo da, pišući o velikoj umetnosti, i sam napravi umetničko delo.

Na promociji je prikazan i Munitićev dokumentarni film o Miri Stupici.

Ranko Munitić preminuo je u martu ove godine u Beogradu. Bio je jedan od najvećih poznavalaca animiranog filma u bivšoj Jugoslaviji, bavio se i filmskom kritikom, istorijom i teorijom filma, publicistikom, dramaturgijom.

Priredio je i monografije o srpskim glumcima, Miodragu Petroviću Čkalji, Pavlu Vuisiću i Bori Todoroviću.

Pogledajte još