Verovali ili ne: Ovo je prava funkcija poljupca

0

Jesu li vam ikada rekli da morate poljubiti puno žaba pre nego što pronađete princa? Ako jesu, bili su u pravu. Najnovije istraživanje naučnika sa Oksforda pokazuje da žene uistinu moraju da poljube mnogo muškaraca da bi došle do onog idealnog.

Ljubljenje omogućava ženama da procene potencijalne partnere i da odaberu onoga koji im najviše odgovara. Ta se procena odvija na podsvesnom nivou i temelji se na ukusu i mirisu. Uz pomoć tih parametara žena odlučuje o kompatibilnom partneru.

Naučnici su otkrili da ljubljenje ima još jednu važnu ulogu – održava bliskost u vezi. Naime parovi koji se često ljube imaju kvalitetnije veze.

Ljubljenje kao deo ljudskih seksualnih odnosa preovladava širom sveta. To je jedna od retkih stvari svojstvenih svakoj kulturi. A zašto je ljubljenje tako rašireno? Nismo baš sto posto sigurni, ali već i ova otkrića ukazuju na to da ljubljenje ima veću ulogu nego što mislimo”, izjavio je voditelj istraživanja Rafael Vlodarski.

Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo više od 900 ispitanika objavljeni su u časopisu Human Nature. Naučnici napominju da su potrebna i dalja istraživanja da bi se otkrila sva kompleksnost funkcije poljupca.

Izvor: tportal

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.