Has eliminisao Đokovića u četvrtfinalu

BEOGRAD, 1. jula 2009. (Beta) - Najbolje rangirani srpski teniser Novak Đoković poražen je u četvrtfinalu Vimbldona od Nemca Tomija Hasa sa 3:1, po setovima 7:5, 7:6 (8:6), 4:6 i 6:3. 

Has, koji je postavljen za 24. nosioca na turniru, u polufinalu će igrati protiv Švajcarca Rodžera Federera.

Nemačkom teniseru ovo je druga uzastopna pobeda nad Đokovićem na travnatoj podlozi, pošto je prošlog meseca savladao srpskog tenisera i u finalu Halea.

U prvom setu obojica tenisera igrala su sigurno na svoj servis i činilo se da će doći do taj-brejka.

Has je, međutim, u 11. gemu oduzeo servis srpskom teniseru i poveo sa 6:5, a zatim je na svoj servis, koji ga je danas služio izuzetno dobro, osvojio prvi set.

Slična situacija bila je i u drugom setu, pošto je nemački teniser ponovo u 11. gemu napravio brejk i poveo sa 6:5.

Ipak, ovaj put Đoković je odmah uzvratio istom merom, pa je odluka pala u taj-brejku, u kojem je srpski igrač propustio veliku priliku da dođe do izjednačenja.

Đoković je napravio mini-brejk i poveo sa 4:2, nekoliko minuta kasnije i sa 6:3. Has je osvojio dva poena na svoj servis i smanjio na 6:5, a zatim vratio mini-brejk za izjednačenje.

Novim mini-brejkom nemački teniser došao je do vođstva od 7:6, a u sledećem poenu pokazao zašto mu je servis najjače oružje.

Nešto bolju igru Đoković je pružio u trećem setu, u kojem je napravio brejk za vođstvo od 4:3. Do kraja ovog dela meča srpski teniser osvojio je još dva gema na svoj servis i činilo se da bi meč mogao da uđe u neizvesnu završnicu.

Ipak, Has je u četvrtom gemu narednog seta oduzeo servis Đokoviću za vođstvo od 3:1, a veoma brzo nakon toga stigao je do prednosti od 4:1. Nemac je, bez većih problema, osvojio još dva gema na svoj servis i potvrdio zasluženi plasman u polufinale.

Plasmanom među četiri najbolja igrača nemački teniser ostvario je najveći uspeh u karijeri na Vimbldonu.

Turnir na Vimbldonu igra se za ukupni nagradni fond od 12.550.000 funti.

Pogledajte još