Dačić: Jug Srbije prioritet u razvoju države

0

Prioritet u razvoju države treba da ima jug Srbije zbog opasnosti od odlaska stanovništva sa tog područja, rekao premijer Srbije Ivica Dačić. Rešavanja pitanja izbeglih i raseljenih nedopustivo dugo traje, ističe Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da jug Srbije treba da ima prioritet u razvoju države zbog opasnosti od odlaska stanovništva sa tog područja, istakavši da će sledećeg meseca u Leskovcu biti održan sastanak članova Vlade i predstavnika juga Srbije.

Dačić na Kosovu krajem sledeće sedmice

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da još ne zna koja će mesta posetiti na Kosovu i Metohiji, ali da bi do te posete trebalo da dođe krajem iduće sedmice.
“O mojoj poseti vodi računa ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin”, rekao je Dačić novinarima u Gadžinom Hanu.
On je dodao da je reč o proceduri posete koja je i ranije postojala.

Dačić je na svečanoj sednici Opštine Gadžin Han, na kojoj je zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom uručio ključeve stanova za 15 interno raseljenih porodica koje su živele u kolektivnim centrima, ukazao na geostrateški značaj juga Srbije i na svu opasnost od odlaska stanovništva s tog prostora.

“Jug Srbije bi mogao da se puni predstavnicima drugih naroda koji bi kroz 100 godina, na primer, mogli ovaj deo Srbije da proglase svojom istorijskom teritorijom”, upozorio je Dačić.

On je rekao da je nezaposlenost na jugu Srbije najveća i da je u nekim opštinama i više od 50 odsto, ocenivši da proces rešavanja pitanja izbeglih i raseljenih nedopustivo dugo traje.

On je rekao da naročito sporo ide povratak na Kosovo i Metohiju i da se tamo vratilo tek oko 4.000 raseljenih osoba.

Premijer Srbije je istakao da su u Srbiji ranije bile vlade koje nisu htele da se bave teškim problemima, poput pitanja Kosova i Metohije i ekonomske situacije u zemlji.

“Niko nije hteo da sprovodi nepopularne mere. Ova vlada je preuzela rizik za budućnost Srbije stavljajući na dnevni red teška pitanja. Ako to ne uradimo danas moramo znati šta će nam se dogoditi sutra”, poručio je Dačić.

Na svečanoj sednici Opštine Gadžin Han, na kojoj su predstavnici te opštine uručivali Oktobarske nagrade, premijeru Srbije dodeljena je povelja za razvoj te opštine i na angažovanu u otklanjanju posledica poplava.

“Očekujemo dobre vesti iz EU”

Govoreći o evropskim integracijama, premijer Dačić je rekao da je želja Srbije da pregovori o priključenju EU počnu što pre i da Srbija očekuje dobre vesti.

Dačić je podsetio da tokom naredne nedelje treba da bude obelodanjen izveštaj o napretku Srbije, a da će 21. oktobra u Luksemburgu biti održana prva sednica Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Očekujemo da u decembru bude usvojen pozitivan zaključak i, kako je ranije najavljeno, da najkasnije do kraja januara 2014. godine bude održana prva međuvladina konferencija”
, rekao je Dačih novinarima.

Dačić je obelodanio da je ideja bila da u slučaju pozitivnog mišljenja, međuvladina konferencija bude održana u decembru do katoličkog Božića, dok Evropskoj uniji predsedava Litvanija.

On je rekao da se, između ostalog, zato Litvanija poslednjih dana pominjala u vezi sa čestim službenim putovanjima.

Rešavanje pitanja subvencija

Premijer je rekao da će država verovatno morati da daje subvencije tamo gde postoji državni interes, odnosno gde nema komercijalnog interesa da neko kupi to preduzeće, ali da će se pitanje subvencija javnim preduzećima rešavati kako se Srbija bude približavala EU.

Dačić je ukazao da u EU postoje jasni propisi šta je dozvoljeno, a šta nije.

“U sadašnjim uslovima i u ovom prelaznom periodu treba se polako oslobađati toga da država bude vlasnik u preduzećima”, rekao je Dačić.

On je podsetio i da je najavljena reforma državne uprave i javnih službi i da treba videti koliko ljudi tu treba da radi. “Alternativa tome je da sve propadne”, rekao je Dačić i dodao da su mere upravo zato donete.

“Zato je to neko mora da uradi. Do sada niko nije imao hrabrosti za to, a ove vlada je imala”, istakao je Dačić i napomenuo da reforma državne uprave i javnih službi podrazumeva i loklani nivo.

Premijer je rekao i da smatra da članovi vlade ne treba da primaju naknadu za rad u upravnim i nadzornim odborima.

Dačić le napomenuo da je bio član odbora Direktorata za civilno vazduhoplovstvo i da pet godina nije hteo da uzme ni dinara, a da su ga “neki savetovali da uzme novac i da deli ljudima”.

Izvor: RTS

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.