Iznajmite žandarma za 50 evra

0

Ugostitelji više ne moraju da plaćaju reket kriminalcima. Poslednjih godina, tvrde kafedžije, taj posao su preuzeli policajci. Nedavno ubistvo policajca Aleksandra Simića, koga je u noćnom klubu ubio kolega Miodrag Ristić, potvrđuje da sve više policajaca dodatnu zaradu traži u poslovima koji ih neretko odvedu s one strane zakona.

U većini lokala koji dobro posluju, kao obezbeđenje rade pripadnici interventne jedinice. Podeljeni su u tri ekipe, ali sve ih zapravo vodi čovek koji je i sam pripadnik te jedinice – kaže sagovornik „Blica“, koji zbog sopstvene bezbednosti nije želeo da imenuje glavnog organizatora iz policije.

Pored noćnih klubova, pripadnici MUP-a rade i kao fizičko obezbeđenje na privatnim žurkama po gradu. U zavisnosti od vrste žurke, broja gostiju i lokacije na kojoj se odigrava, cena se kreće od 25 pa do 50 evra, koliko naplaćuju pripadnici Žandarmerije. Kad je reč o ugostiteljima, njima je ovo policijsko obezbeđenje nametnuto.

Prvo se pristojno ponude da obezbeđuju klub, ali ukoliko ih odbijete, lako vas ubede da vam je obezbeđenje neophodno. U pojedinim klubovima su zapravo oni ti koji vode posao, a ne ugostitelj. To je klasičan primer reketiranja, gde zapravo plaćate siledžiji da ne bude siledžija – kaže naš sagovornik.

Ubistvo van dužnosti

Novosadska policija se nije oglasila nakon tragičnog događaja u klubu „Tapas“. Činjenica je da je osumnjičeni Ristić radio kao obezbeđenje u pomenutom klubu, a da je za taj posao povremeno angažovao i svog kolegu Simića, koga je nehatom, u pijanoj igri pištoljem, na kraju ubio. Jedino što se čulo iz MUP-a bilo je: obojica su te noći bila van dužnosti.

Ta ekipa policajaca poznata je u celom gradu, a posebno u centru. Kada dođu u lokal kao gosti, nikome nije svejedno.

Umeju da budu savršeni gosti, da se zabavljaju, ali umeju i tako da podivljaju da se svi u lokalu oduzmu od straha. Problem je u tome što, koliko god bio iskusan menadžer i ugostitelj, čovek nikada ne može da predvidi njihovo ponašanje – kaže naš sagovornik.

Svi su naoružani pištoljima, uglavnom službenim, a mnogi od njih izazivaju incidente, ali i konzumiraju veće količine alkohola. Naš sagovornik navodi i da su pojedini izbacivači iz interventne povezani i s ljudima iz kriminalnog miljea. A ukoliko ne učestvuju direktno u kriminalnim radnjama, spremni su da na njih zažmure.

Zna se da većina popularnih noćnih klubova ima svog čoveka za dilovanje i za nabavljanje devojaka. Ne želim da tvrdim da u ovome učestvuju i policajci iz obezbeđenja, ali sam prisustvovao situacijama gde nisu ničim odreagovali kao čuvari reda i zakona, već su se samo držali po strani – objašnjava naš sagovornik.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.