BDP: Premijera drame „Trpele“

Ova angažovana predstava bavi se nasiljem prema ženama, na osnovu autentičnih ispovesti. Osnovna tema je trenutak u kome su te žene, nakon što su dugo trpele, odlučile da se konačno suprotstave nasilju svojih partnera, da svoj život preuzmu u svoje ruke, ali takođe nasiljem.

Direktorka BDP-a Maša Mihailović rekla je da su autori predložili projekat, a BDP rado prihvatio, jer je reč o važnoj temi koja se u društvu često izbegava. Pritom, kako je dodala, to je bila prilika za čak sedam glumica ovog teatra da rade nešto drugačije od redovnog repertoara.

Milena Depolo je podsetila da se sa pričama o nasilju nad ženama gotovo svakodnevno suočavamo u medijima ili svojoj okolini, ali institucije, kako je ukazala, uglavnom, okreću glavu od tog problema. Navela je podatke Viktimološkog društva Srbije da je svaka treća žena u Srbiji žrtva fizičkog nasilja u porodici, da je svaka druga žrtva psihičkog nasilja, a svaka četvrta bar jednom u životu bila izložena fizičkom nasilju u porodici, dok se policiji prijavljuje samo 16,5 odsto slučajeva.

"Uz istinite i potresne priče žena iz različitih socijalnih slojeva, nastojali smo da postignemo ravnotežu dokumentarnog i fikcije, da izbegnemo patetiku, kao i da se izborimo sa apsurdnim, racionalno neobjašnjivim postupcima naših likova", istakla je Depolo.

Skerlić je rekao da su istraživanje počeli u zatvoru, gde kaznu služe žene koje su ubile svoje zlostavljače.

"Proces rada na predstavi bio je nestandardan, nismo imali unapred ispisan tekst drame. Pošli smo od sedam biografija, a razmatrali smo i nasilnički odnos društva, paradigmu prema kojoj je muškarac vlasnik žene i porodice", rekao je on.

Sedam žena koje služe kaznu zatvora jer su ubile svoje zlostavljače tumače Jadranka Selec, Danica Ristovski, Milena Pavlović, Milica Zarić, Nataša Marković, Slađana Vlajović, Ivana Nikolić.

Prve reprize su 14, 16. i 29. oktobra.

J.R.N.

Pogledajte još