Moskva pozdravila odluku Nobelovog komiteta

0

Rusija je pozdravila odluku Nobelovog komiteta da Nobelovu nagradu za mir za 2013. godinu dodeli Organizaciji za zabranu hemijskog oružja /OPCV/, objavilo je danas rusko Ministarstvo inostranih poslova.

“Organizacija za zabranu hemijskog oružja nalazi se među najefikasnijim međunarodnim strukturama u pogledu uništavanja i neširenja oružja za masovno uništenje. Jasan dokaz zato je misija koju je ova organizacija uspješno obavila zajedno sa UN u okviru procesa uništavanja hemijskog oružja u Siriji”, navedeno je u saopštenju.

I generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je ovu odluku i rekao da je došla gotovo sto godina nakon prvog hemijskog napada. On je naglasio da to oružje još nije prošlost već predstavlja opasnost i dan danas.

Nobelov komitet saopštio je juče da je OPCV dobila nagradu zbog velikog zalaganja za eliminaciju hemijskog naoružanja.

OPCV trenutno zajedno sa UN radi na eliminaciji hemijskog arsenala u Siriji, koji bi trebalo da bude uništen do sredine 2014.

Nobelov komitet je podsjetio da se OPCV od 1997. inspekcijama, uništavanjem i ostalim načinima zalaže za primjenu Konvencije o zabrani proizvodnje i skladištenja hemijskog oružja.

OPCV je osnovana 1997. godine radi primene globalne Konvencije o zabrani hemijskog oružja.


Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.