Banda rabina za novac mučila muževe koji nisu hteli da daju razvod ženama

Kako prenosi Si-Bi-Es, na suđenju koje traje u gradu Trentonu u Nju Džersiju otkriveni su detalji rada neobične bande koja je ordinirala punih 20 godina u toj verskoj zajednici.

Žene od muževa nisu mogle da dobiju potrebnu dokumentaciju u skladu sa tradicijom ortodoksnih Jevreja, a najupornije među njima rabinima su plaćale i desetine hiljada dolara da urazume njihove supruge.

Kako je naveo tužilac, rabini-kriminalci izveli su oko 20 otmica i raznim sredstvima poput mučenja žrtava ili ucena terali su muževe da svojim ženama daju potrebnu saglasnost za razvod.

Tužilac je odbio bilo kakvu kauciju za članove bande, jer se boji da bi mogli da pobegnu. Ef-Bi-Aj je pribjegao lukavstvu da stane na kraj čudnoj bandi, pa je jedna njihova agentkinja glumeći ortodoksnu Jevrejku tražila usluge Epstaina zbog tvrdoglavog muža.

Rabin Epstajn se pohvalio da njihove metode daju efekta i da u uveravanju muževa koriste elektrošokove koji se koriste prilikom parenja konja da se pastuv usmeri na kobilu, kao i da žrtvama stavljaju plastične vreće na glavu.

Kako piše hrvatski "Jutarnji list", razvod kod ortodoksnih Jevreja moguć je samo ako se muž složi i da potvrdu rastave ili "get" kojim se onda brak može raskinuti. Inicijator razvoda može bda bude samo muž, mada žena ima pravo tražiti zaštite rabinskog suda ukoliko muž ne ispunjava jedno od svetih pravila braka.

Ukoliko ne dobije "get", čak i pod uslovom da je brak već raskinut građanskim putem, ortodoksna Jevrejka ne sme ponovo da se uda niti viđa s drugim muškarcima.

Izvor: Blic

Pogledajte još