Naučnici najavili novi smak sveta


"Hoće li se život na zemlji završiti 16. marta 2880?!
"- pitanje je koje je danas u jednom od svojih članaka čitateljima postavio britanski "Dejli mejl".

Još jedan datum smaka sveta, jedan u nizu o kojima smo mogli čitati, povezan je s predviđanjima stručnjaka kako bi tog proleća, za 867 godina, u planetu mogao udariti asteroid po imenu "1950 da".

Reč je o asteroidu kojeg astronomi u "Nasi" prate još od 1950. Odnosno, tada su ga prvi put primetili, nakon čega je izmakao njihovim teleskopima i ponovno se pojavio oko 2.000.

Prečnik asteroida je oko jedan kilometar, kreće se brzinom od 15 kilometara u sekundi, a te 2880. toliko će se približiti Zemlji, da bi mogao udariti u Atlantski okean brzinom od 61.000 kilometara na sat, predviđaju astronomi.

Taj udarac imamo bi jačinu eksplozije od 44.800 megatona TNT-a i izazvao bi cunami koji bi proizveo valove visoke 120 metara koji bi udarili u obale Atlantskog oceana.

Verovatnost da se sve to doista i dogodi iznosi oko 0.3 posto. Možda to ne zvuči preopasno, ali reč je o opasnosti od udara koja je za 50 posto veća od svih drugih asteroida koji potencijalno prete planeti. Takvih, prema procenama stručnjaka ima 1.400, kako piše "Dejli mejl".

Izvor: 24sata

Pogledajte još