Josipović: Uklanjanje tabli, sramota za sve

"Danas Vukovar, juče Udbina, sutra nešto drugo - ploče, natpisi, spomenici. Šta je sledeće? Hoće li sutra nečija glava biti razbijena?", pita se predsednik Hrvatske u razgovoru s novinarima u svojoj kancelariji u okviru "Kafe sa građanima", komentarišući problem postavljanja dvojezičnih tabli koje su nakon Vukovara skinute i u Udbini, a danas i u Vojniću.

Šef države je podsetio da uskoro dolazi u Srbiju, gde će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i posetiti pripadnike hrvatske nacionalne manjine, prenosi agencija Hina.

"Sviraće se hrvatska himna, vijoriti hrvatska zastava i opet će me nakon svega toga strani državnici pitati kakva ste vi to država u kojoj se događa ovo što sada gledamo", rekao je Josipović.

Poslednje događaje u "priči o ćirilici" ocenio je neprihvatljivim.

Trenutak je, naglasio je predsednik, kada "zaista moramo svi zajedno razumeti da se borimo za evropsku Hrvatsku, za Hrvatsku u kojoj se kvalitetno, dobro živi, u kojoj poštujemo jedni druge.

"I ovo što se događa je sramota za sve nas", smatra Josipović i poziva u prvom redu vladu, zatim opoziciju, branitelje koji "s toliko žara brane Hrvatsku" da "brane i njeno dostojanstvo" i da je brane kao evropsku zemlju.

"Svi snosimo odgovornost i ne smemo dozvoliti da se priča o ćirlici pretvori u priču o neuspehu Hrvatske", poručio je Josipović.

Srpske organizacije u Hrvatskoj izrazile su juče najdublju zabrinutost zbog nastavka uništavanja dvojezičnih natpisa, poručivši da za Srbe u Hrvatskoj nije sloboda ako im se oduzima pravo na pismo i ako se ćirilica proglašava agresorskom i zločinačkom.

Nakon što su pre pet dana u Vukovaru ponovo skinute četiri od ukupno pet ćiriličnih ploča koje su postavljene uz velike proteste i incidente pre mesec dana, hrvatski premijer Zoran Milanović je poručio da on može da razgovara sa braniteljima, ali da to ništa bitno neće promeniti i da Zakon o pravima nacionalnih manjina mora da se poštuje.

Sastanak Milanovića i predstavnika vukovarskih branitelja radi dogovora o ćiriličnim natpisima juče nije održan, a prepirka je nastavljena tvrdnjom vlasti da najuticajnija opoziciona Hrvatska demokraska zajednica preko branitelja pokušava da nedemokratskim metodama dođe na vlast i branitelja koji tvrde da je situacija na terenu užarena.

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.